Înainte de a te muta cu cineva, este bine să știi ce spune legislația în vigoare, pentru a evita situații penibile și complicate. Când sentimentele de iubire, prietenie și respect se pierd, există riscul să devii „chiriaș” în propria ta locuință. În absența unui teren comun de înțelegere, chiar și intervenția autorităților nu îți va aduce o soluție rapidă. Procesul legal este nu doar costisitor, ci și complex.
Ana Maria Udriște, avocat și fondatoarea Avocatoo, a oferit, pentru bugetul.ro, o explicație clară despre pașii legali necesari pentru a-ți evacua partenerul din locuință. Din punct de vedere juridic, indiferent de cum se încheie relația, nu ai dreptul să-l dai afară din propria casă.
„Locuiești cu iubitul sau cu iubita, vrei să-l dai afară din casă, iar el nu vrea să plece sau viceversa. Ar trebui să știi că nu poți să-i zici de mâine să plece din casă pentru că vii cu Poliția. Dacă vrei să-l dai afară, trebuie să-l dai în judecată”, a spus magistrata.
Ar fi ideal să ajungi la un consens și să ai un final fericit al situației. Dacă acest lucru nu este posibil, legea prevede că trebuie să îi trimiți persoanei în cauză o notificare. După o perioadă de 5 zile, poți iniția procesul, iar rezolvarea cazului va dura, în medie, câteva luni. Odată ce obții hotărârea judecătorească, vei putea, în cele din urmă, să îl dai afară.
„Mai întâi, îi trimiți o notificare prin poștă, cu confirmare de primire sau executor judecătoresc. Dacă nu îți răspunde în 5 zile de când o primește, abia atunci poți să-l dai în judecată, pe o procedură specială, cea de evacuare care se judecă de urgență. Câteodată, durează chiar și câteva luni, depinde cât de aglomerată este instanța.
Ulterior, primești o hotărâre, ceri să fie și executorie și te mai duci să o execuți, adică chiar să-l dai afară din casă”, a adăugat Ana Maria Udriște.