În ciuda provocărilor cotidiene de la țară, între activități gospodărești și grijile zilnice, familia a găsit o fericire profundă în acest stil de viață simplu, dar plin de satisfacții. Cei trei copii ai cuplului, Sofia, Roxana și Kadri, s-au adaptat perfect la acest mediu, bucurându-se de aerul curat, de alimente sănătoase din propria grădină și de o libertate pe care mulți alți copii o pot doar visa.
Copiii lui Dragoș Bucur și ai Danei Nălbaru nu merg la școală
Un aspect surprinzător în povestea lor este faptul că cei mici nu merg la școală, dar acest lucru nu i-a împiedicat să atingă performanțe remarcabile. Sofia, de 17 ani, și Roxana, de 12 ani, au fost retrase din sistemul educațional tradițional, iar mezinul, Kadri, nu a frecventat niciodată o școală, fiind educați în sistemul de homeschooling. Însă adevărata revelație este Kadri, băiatul supradotat al familiei, care la doar 9 ani se pregătește deja pentru Bacalaureat, având o pasiune aparte pentru fizică și chimie.
Dana Nălbaru și-a exprimat mândria și recunoștința pentru inteligența extraordinară a fiului său, pe care îl consideră o provocare continuă, dar și o sursă de inspirație zilnică. „Kadri este un copil special. Învăț mereu ceva nou de la el. Este interesat de fizică, chimie, și acum se pregătește pentru Bacalaureat. Nu a fost niciodată la școală, dar nici nu are nevoie,” a povestit Dana în cadrul unui podcast cu Mihai Morar.
Kadri, copilul minune al familiei
Fiind conștientă de capacitățile impresionante ale lui Kadri, Dana Nălbaru a mărturisit că sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru copiii supradotați ca el. La doar trei ani, băiatul a învățat să scrie alfabetul în doar două ore, iar la șase ani deja citea cărți complexe. Dana subliniază că fiul său nu este autist, ci pur și simplu selectiv în ceea ce privește compania oamenilor, preferând liniștea și concentrarea asupra pasiunilor sale intelectuale.
Deși extrem de pasionat de studiu, Kadri nu este doar un „mic geniu” al științelor. În postările părinților pe Instagram, el este surprins și în ipostaze mai practice, cum ar fi manevrarea unui excavator, o activitate gospodărească de care se arată la fel de entuziasmat. Într-un clip, micuțul apare încercând să opereze utilajul, dovadă că, pe lângă studiu, își dedică timpul și altor îndeletniciri specifice vieții la țară.
„Băiețelul meu este foarte tare. Sunt fericită că mi l-a dat Dumnezeu și învăț mereu lucruri de la el. Toți copiii mei sunt diferiți: Sofia, Roxana, Kadri. Fiecare are ceva special, dar Kadri, fiind atât de inteligent, este o provocare. Mereu vrea să învețe ceva nou și atunci ne provoacă și pe mine, și pe Dragoș. E un copil tare de tot. Știe fizică, chimie. Kadri nu a fost niciodată la școală. El nu are nevoie. Nici nu știu unde să-l duc, de fapt. El acum învață pentru examenul de Bacalaureat, un test care îți asigură intrarea la anumite facultăți”, a povestit Dana Nălbaru în podcastul lui Mihai Morar, „Fain și simplu”, anul trecut.
Dana Nălbaru, cunoscută anterior pentru cariera sa de succes în muzică, fiind fosta solistă a trupei Hi-Q, este acum complet dedicată familiei sale. Pe măsură ce se apropie de vârsta de 48 de ani, își va sărbători ziua de naștere alături de soțul său și cei trei copii, continuând să găsească fericirea în viața liniștită și autentică pe care au ales-o la țară.
„La trei ani a învățat în două ore să scrie alfabetul cu litere de mână. La șase ani citea deja o carte pe zi. Din aceea fără poze. (…) La matematică, fizică, chimie și biologie e deja avansat. Am început cu el geografia, puțină istorie și filosofie. Engleză a învățat singur. Încep să mă simt depășită. Nu mă dau mare, tot caut soluții să-l pot ajuta în nevoia lui de cunoaștere.
Școala, așa cum e ea organizată, nu îl ajută, e prea avansat pentru vârsta pe care o are și nu îl primesc la clase mai mari iar lui nu-i place să stea între mulți oameni. Nu e autist, e selectiv cu oamenii, un copil cu o capacitate de învățare absolut uriașă. Vorbesc cu el despre viață și Dumnezeu și mă rog să primesc înțelepciune pentru a-l ghida încotro-i este drumul.
Dar, dincolo de mintea sclipitoare, cel mai important e că duhul lui e nepătat și sper să-i rămână mereu curat. Dacă va fi așa, însă, nu depinde doar de mine, eu fac tot ce și cât pot pentru el… Ma gândesc de multe ori că un copil cum e copilul meu ar putea schimba lumea într-una mai bună, dar cel mai mult îmi doresc pentru el să fie fericit”, povestea Dana Nălbaru.