Calitatea aerului din București s-a înrăutățit. Care este principala sursă de poluare

Calitatea aerului din București s-a înrăutățit. Care este principala sursă de poluare

Calitatea aerului din Capitală s-a înrăutățit considerabil. Sistemele de încălzire din locuințele oamenilor ar fi contribuit decisiv la această problemă, susțin specialiștii.

Traficul joacă și el un rol semnificativ, în special în sezonul rece, când oamenii preferă să folosească mașinile în locul bicicletelor sau trotinetelor. Sâmbătă, 26 octombrie, la prânz, toate platformele de monitorizare a calității aerului din București indicau valori foarte ridicate, semnalând un aer nesănătos.

Nivelul poluării din oraşe se monitorizează prin măsurarea concentraţiei pentru particulele în suspensie, sub numele de PM 10 şi PM 2,5.

Sâmbătă, 26 octombrie, la prânz, în apropierea Institutului Cantacuzino din Bucureşti, senzorul de măsurare a calităţii aerului arăta nivelul de concentraţie a PM 10 la 86 de micrograme pe metru cub.

În urmă cu o săptămână, în data de 16 octombrie, acelaşi indicator avea valoarea de 26 micrograme pe metru cub, deci aerul era de 3 ori mai puţin poluat.

”Sursa principală de poluare e încălzirea, termoficarea. De 5 ani de când măsurăm calitatea aerului, vedem că se întâmplă lucrul ăsta cam la final de octombrie, când începe şi termoficarea în Bucureşti, când încep instalaţiile de încălzire să funcţioneze, la care se adauga poluarea tradiţională, cea din trafic, salubrizare deficitară, şantiere etc”, a declarat Oana Neniciu, reprezentant AERLIVE.

Și seceta favorizează poluarea, spun specialiștii. Lipsa precipitaţiilor din ultimele săptămâni a contribuit la valorile extrem de mari ale poluării din Bucureşti.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *