STUDIU. În ce orașe din România s-au scumpit cel mai mult locuințele în ultimii cinci ani

STUDIU. În ce orașe din România s-au scumpit cel mai mult locuințele în ultimii cinci ani

”Creşterea salariilor medii într-un ritm mai rapid decât majorarea preţurilor a îmbunătăţit accesibilitatea locuinţelor în România, spre deosebire de alte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), precum Polonia, Cehia sau Ungaria, unde preţurile şi chiriile au înregistrat creşteri semnificative”, potrivit celor mai recente analize citate de Colliers.

În Bucureşti, preţurile locuinţelor au crescut cu aproximativ 50% în ultimii cinci ani, în timp ce la Cluj-Napoca s-a înregistrat o creştere de 80%. Pentru comparaţie, majoritatea marilor oraşe din regiune au raportat creşteri de 80% până la 100% în aceeaşi perioadă, arată compania.

„Deşi, la nivel general, accesibilitatea locuinţelor în România pare favorabilă, există diferenţe semnificative între segmentele pieţei. Locuinţele noi, amplasate în zone atractive, sunt adesea inaccesibile pentru cei cu salarii medii. De asemenea, dacă adăugăm în ecuaţie şi costul finanţării, accesibilitatea scade semnificativ din cauza dobânzilor ridicate. În plus, diferenţa dintre costul unei chirii şi rata unei ipoteci este tot mai vizibilă, chiria fiind adesea varianta mai avantajoasă. În Bucureşti, chiria medie reprezintă aproximativ 45% din salariul lunar, un procent considerabil mai mic decât în alte capitale din regiune, precum Varşovia sau Bratislava, unde se apropie de 70%. Această situaţie face ca închirierea să fie o opţiune mai accesibilă decât achiziţia, în special în contextul ratelor ipotecare mult mai ridicate decât chiriile pentru locuinţe similare”, explică Gabriel Blăniţă, director & advisory services la Colliers România.

În ultimii ani, segmentul rezidenţial destinat exclusiv închirierilor a câştigat tot mai mult teren în România. Dezvoltatorii şi investitorii sunt atraşi de potenţialul de creştere a preţurilor locuinţelor şi de accesibilitatea relativă a chiriilor, punctează consultanţii Colliers. Această tendinţă este susţinută de dezvoltarea economică accelerată a marilor oraşe, precum Bucureşti, şi se aliniază evoluţiilor recente observate în pieţe similare, precum Praga şi Varşovia.

România rămâne însă una dintre ţările cu cea mai scăzută rată a creditelor ipotecare din Uniunea Europeană – sub 2% din stocul total de locuinţe aflate în proprietate, comparativ cu 15% în Ungaria, 14% în Polonia şi 26% în Cehia. Accesul limitat la finanţare a încetinit ritmul dezvoltărilor rezidenţiale noi, dar investiţiile în segmentul de închiriere oferă o soluţie sustenabilă pe termen lung pentru cererea de locuinţe.

„Perspectivele de creştere a preţurilor, împreună cu avantajele oferite de segmentul de închiriere, generează o schimbare de paradigmă pe piaţa imobiliară. Proiectele rezidenţiale destinate exclusiv închirierii devin tot mai atractive pentru investitori, datorită stabilităţii şi randamentelor oferite pe termen lung. Potenţialul economic al marilor oraşe din România, în special al Bucureştiului, joacă un rol important în stimularea acestui interes”, adaugă Blăniţă.

Piaţa rezidenţială din România continuă să evolueze într-un ritm constant, remarcându-se prin accesibilitate şi dinamism, în contextul provocărilor din regiunea CEE-6. Investiţiile în segmentul închirierilor şi dezvoltarea proiectelor mixed-use deschid oportunităţi semnificative pe termen lung, consolidând poziţia României ca un punct de atracţie pentru investitorii internaţionali.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *