Legislația a fost actualizată la sfârșitul anului 2024, permițând Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DGPCI) să emită permise de conducere internaționale.
Anterior, acest document putea fi obținut exclusiv de către membrii Automobil Clubului Român (ACR).
În 2025, costul unui permis de conducere internațional este un aspect important de luat în considerare. Acest permis reprezintă o traducere a permisului auto național în șapte limbi diferite:
engleză;franceză;germană;spaniol;rusă;greacă;arabă.
Acest permis internațional este valid în peste 170 de țări din întreaga lume, conform reglementărilor stabilite prin Convenția de la Viena din 1968.
Permisul auto românesc este acceptat în toate țările Uniunii Europene și în cele cu care UE a încheiat acorduri în acest sens. Totuși, persoanele care călătoresc în afara Uniunii Europene trebuie să obțină un permis internațional de conducere pentru a putea conduce vehicule, cum ar fi mașini sau scutere.
Este important de menționat că permisul internațional de conducere nu înlocuiește permisul național. Aceasta înseamnă că, pentru a solicita acest document, trebuie să deții un permis de conducere valid.
Permisul auto internațional se eliberează în urma depunerii următoarelor documente:
– cererea solicitantului;- actul de identitate aflat în termen de valabilitate;- dovada plății contravalorii permisului de conducere internațional.
Taxa de eliberare a unui permis auto internațional este de 46 de lei. Achitarea acestui tarif se poate face în contul RO87TREZ7015032XXX025704, deschis la Trezoreria Sector 1.
Valabilitatea acestui document este de 3 ani și se va elibera în termen de 30 de zile de la data depunerii solicitării.
Cod Rutier 2025. Care este diferența dintre contravenție și infracțiune