Cod Rutier 2025. Este legal să conduci o mașină automată dacă ai făcut școala pe manuală?

Cod Rutier 2025. Este legal să conduci o mașină automată dacă ai făcut școala pe manuală?

De-a lungul timpului, legislația rutieră a cuprins mai multe referiri la conducerea unor vehicule care nu au transmisie manuală.

De exemplu, în 2005 s-a stabilit că „în cazul în care candidatul trece proba practică cu un vehicul echipat cu schimbător de viteze automat, acest lucru va fi înscris la rubrica de restricții din permisul de conducere”. Ceea ce însemna că respectivul conducător auto nu putea conduce un vehicul cu transmisie manuală.

„Orice permis care conține această mențiune va putea fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul echipat cu schimbător de viteze automat”, se mai preciza în respectivul ordin.

De asemenea, la finalul anului 2010, o altă regulă stabilită de autorități permitea celor care dețin un permis pentru „automată” să poată conduce o mașină cu transmisie manuală doar după ce susțin o probă practică.

„Posesorii permiselor de conducere în care se găsesc mențiuni privind dreptul de a conduce autovehicule cu transmisie automată, care solicită obținerea dreptului de a conduce autovehicule cu transmisie manuală din aceeași categorie, trebuie să susțină o nouă probă practică, sub condiția prezentării documentului al cărui model este prevăzut în anexa nr. 9, care atestă efectuarea, într-o scoală de conducători auto, a unui număr de cel puțin 6 ore de conducere practică a unui autovehicul cu transmisie manuală”, se preciza în Ordinul 268/12/2010.

Însă, niciuna dintre aceste prevederi nu a fost inclusă în noua lege a circulației.

Astfel că, din punct de vedere legal, chiar dacă ai făcut școala de șoferi pe o mașină cu transmisie manuală, poți să conduci o mașină „automată”.

SURSA

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *