Titularul licenței este societatea Diana Exploatări Miniere SRL din județul Bihor, controlată integral de firma Salt-Veres ZRT din Ungaria. Compania este deținută și condusă de Sandor Mate Veres, conform registrului comercial maghiar, iar compania din România îl are ca administrator pe Lajos Veres, fost asociat unic.
Aprobarea a venit după 15 ani de la semnarea licenței, în 2009. În 2010 a fost întocmit un raport la studiul de evaluare a impactului asupra mediului al proiectului de exploatare a resurselor de sare gemă din perimetrul Valea Florilor, de către Ipromin SA București. Specialiștii au constatat că rezervele miniere valorificabile sunt de 26 de milioane de tone și ar permite proiectarea unei capacități de producție de 900.000 tone/an, pentru o viață activă a salinei de 29 ani.
Intrarea Ungariei pe piața Sării vine în contextul în care se pregătește listarea Salrom la Bursa de Valori București. Anului trecut, conducerea managerială a Fondului Proprietatea a anunțat că a început pregătirea listării pe bursă a participației deținute, fapt care a fost blocat temporar de către fostul ministru al Finanțelor Marcel Boloș. Presa de specialitate notează că listarea Salrom la bursă ar putea avea loc în primul trimestru din 2025, în condițiile în care statul trebuie să listeze trei companii din portofoliu, ca angajament din PNRR.
Din 2021, partidele suveraniste au atras atenția că se încercă vânzarea mascată a Salrom. Alianța pentru Unirea Românilor a arătat că guvernul condus de Florin Cîțu prin PNRR a pregătit vânzarea acestei societății de stat. România s-a angajat în fața oficialilor de la Bruxelles că va lista pe bursă 3 companii de stat, după ce va pune în vânzare participațiile deținute.
Salrom este cel mai mare producător de sare din regiune. Compania românească unde statul este acționar majoritar asigură sarea pentru deszăpezire folosită pentru șoselele din România. În septembrie 2022, directorul Salrom anunța că societatea livra în proporție de 100% necesarul de sare de drumuri pentru Ungaria, în proporție de peste 80% necesarul de sare pentru Slovacia și erau în derulare contracte cu Austria și cereri de ofertă din Polonia, Moldova și Ucraina.
Al doilea produs foarte bine vândut de Salrom este sarea pentru industria chimică – 22% din totalul livrărilor. Compania a participat cu stand-uri la Târguri de Turism , unde a prezentat produse rebrenduite, care pot concura cu celelalte de pe piață. În ultimii ani, Salrom a crescut și activitatea de turism, în cele 7 saline ale companiei.
Ungaria anunță lovitura anului. Cum vrea să se răzbune pe Ucraina, pentru tăierea gazelor?