Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți tamili. Bomba, „scăpată” de presa din Albion

Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți tamili. Bomba, „scăpată” de presa din Albion

Regatul Unit a sugerat relocarea temporară a zeci de migranți tamili în România, aceștia fiind de câțiva ani blocați într-o tabără pe insula Diego Garcia, un teritoriu britanic din Oceanul Indian, utilizat și de SUA ca bază militară. După o perioadă de șase luni în România, acești migranți ar putea fi transferați în Regatul Unit, în timp ce unora dintre ei li se vor oferi stimulente financiare pentru a se întoarce în Sri Lanka, în ciuda temerilor legate de posibilele persecuții, scrie BBC.

Migranții au ajuns pe insula Diego Garcia în anul 2021, după ce barca lor a întâmpinat dificultăți. Statutul legal al insulei a generat o dispută îndelungată, deoarece guvernul britanic susține că acceptarea migranților în Regatul Unit ar crea o „rută de migrație pe ușa din dos”. Conform unui purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, relocarea temporară a migranților vulnerabili reprezintă o soluție ce garantează „siguranța acestora” și „integritatea frontierelor teritoriilor britanice”.

Ofertele de relocare au fost anunțate după ce Regatul Unit a decis să renunțe la suveranitatea asupra teritoriului Mauritiusului, cu excepția bazei militare, care va rămâne pe Diego Garcia. Într-o scrisoare recentă adresată migranților, comisarul interimar al Biot, Nishi Dholakia, a confirmat că se vor face „ofertă diferite pentru persoane diferite”, asigurând migranții că au la dispoziție timp să analizeze opțiunile disponibile. Avocații migranților solicită închiderea taberei, pe care o consideră nesigură, și găsirea unei soluții pe termen lung pentru aceștia și familiile lor.

În acest moment, 56 de tamili sunt încă reținuți pe insulă, iar opt se află în Rwanda pentru îngrijiri medicale după incidente de automutilare și sinucidere. Decizia finală privind situația lor este așteptată în curând, după ce o instanță britanică a audiat cazul privind legalitatea reținerii lor. Guvernul britanic afirmă că convenția privind refugiații nu este aplicabilă în Biot, administrat de Ministerul de Externe, argumentând că este „distinct din punct de vedere constituțional” față de Regatul Unit. Cu toate acestea, administrația locală a stabilit un proces propriu de evaluare a cererilor de protecție. Rareș Bogdan: E imposibil ca Simion să intre în turul 2. Nu a condus nici măcar un chioșc! Migranților – atât de pe insulă, cât și din Rwanda – ale căror cereri de protecție internațională au fost aprobate, precum și familiilor din tabără cu copii, li s-a oferit transferul într-un „centru sigur” administrat de Organizația Națiunilor Unite în România pentru o perioadă de până la șase luni. „În aceste șase luni, Regatul Unit va continua să dezvolte o soluție durabilă pentru dumneavoastră, în conformitate cu standardele internaționale. Puteți alege să acceptați orice soluție care vă este prezentată în această perioadă. Dacă nu doriți să acceptați nicio ofertă prezentată în aceste șase luni, veți fi adus în Marea Britanie”, se arată în scrisorile administrației Biot, văzute de BBC. Un bărbat, aflat în prezent în Rwanda, căruia i s-a oferit mutarea în România a descris-o ca fiind „o ușurare foarte mare”. Un alt migrant aflat acolo a spus că a fost „cea mai fericită zi din ultimii trei ani”. Migranții care nu fac parte din unitățile familiale și ale căror cereri au fost respinse au primit oferte financiare de a se întoarce în Sri Lanka, scrie StiriDiaspora. Potrivit unei scrisori către migranți, pachetul de sprijin include 3.000 de lire sterline, asigurare medicală, cazare și oportunități de muncă sau educație timp de trei ani. Confruntarea candidaților pe drumul spre Cotroceni se vede pe Realitatea.NET! Ana Maria Păcuraru, tur de forță: TU DECIZI în ziua votului!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *