Regula celor 10 secunde, care îți arată cât mai ai de trăit

Regula celor 10 secunde, care îți arată cât mai ai de trăit

O echipă internațională de cercetători a desfășurat un studiu și a descoperit că adulții cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani care nu pot să se echilibreze pe un picior timp de zece secunde au un risc de deces cu 84% mai mare decât colegii lor care pot să își păstreze echilibrul.

Peste 1.700 de brazilieni au luat parte la acest studiu, scrie Big Think.

Fiecare participant la studiu a făcut mai întâi un examen fizic standard, la care s-a adăugat un test de echilibru. Subiecților li s-a cerut să stea desculți pe o platformă plată, cu brațele în lateral și privirea ațintită înainte. Fiecare a avut dreptul la trei încercări.

Glume de Halloween care sunt pedepsite prin lege. Petrecăreții se pot trezi în spatele gratiilor pentru o farsă aparent banală

După examinare, cercetătorii au urmărit subiecții pe o durată medie de șapte ani. Și niciun participant nu a renunțat la studiu.

Oamenii de știință au descoperit că, după vârsta de 60 de ani, capacitatea subiecților de a finaliza testul de echilibru a scăzut rapid. 

În timp ce aproximativ 95% dintre participanții cu vârsta cuprinsă între 51 și 55 de ani s-au putut echilibra pe un picior timp de zece secunde, doar 82% dintre participanții cu vârsta cuprinsă între 61 și 65 de ani au putut să se echilibreze. Și doar 46% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 71 și 75 de ani au reușit să finalizeze testul.

Secretele bucătăreselor croate când pregătesc sarmale. Ce ingrediente secrete adaugă, pentru un gust delicios

Era de așteptat ca la persoanele mai în vârstă să intervină și alte variabile precum obezitatea și alte probleme de sănătate, dar chiar și după eliminarea acestor variabile, rezultatul a rămas puternic: eșecul de a echilibra pe un picior timp de zece secunde a fost legat de un risc cu 84% mai mare de mortalitate.

„În fiecare an, se estimează că 684.000 de persoane mor din cauza căderilor la nivel global”, au observat ei. Chiar dacă o cădere nu duce direct la moarte, poate duce la dizabilități fizice sau cognitive, reducând drastic speranța de viață.

Cercetătorii au mai observat că testul de echilibru a fost „remarcabil de sigur, bine primit de către participanți și, mai important, simplu de încorporat în practica noastră de rutină, deoarece necesită mai puțin de unul sau două minute pentru a fi aplicat”. Cercetătorii au recomandat la final includerea testului de echilibru în examenele medicale regulate.

Român din Spania, manager de restaurant, luat pe sus de polițiști. Compatriotul vindea mâncare preparată cu alimente furate

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *