Este timpul să „strângem șurubul împotriva Rusiei lui Putin”, a declarat ministrul, într-un comunicat.
„Mâine (luni, n.r.) intenționez să anunț cel mai mare pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului, pentru a-i eroda mașina militară și pentru a reduce veniturile care alimentează distrugerea în Ucraina”, a adăugat el.
Uniunea Europeană urmează să adopte și ea luni o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de aluminiu rusesc în UE.
Londra a sancționat deja peste 1.900 de persoane și entități ca răspuns la lansarea invadării Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022.
„Acesta este un moment critic în istoria Ucrainei, Regatului Unit și a întregii Europe”, a subliniat David Lammy, a cărui țară este un susținător-cheie al Kievului.
„De aceea este timpul ca Europa să își dubleze sprijinul pentru Ucraina”, a continuat el.
El a reiterat că Regatul Unit rămâne angajat să ofere 3 miliarde de lire sterline (3,6 miliarde de euro) în ajutor militar anual către Kiev și este pregătit să trimită trupe britanice „ca parte a unei forțe de menținere a păcii, dacă este necesar”, în cazul unei încetări a focului.
„Colaborăm cu Statele Unite și cu partenerii noștri europeni pentru a ajunge la o pace durabilă și justă, fiind clar că nimic nu se poate întâmpla cu Ucraina fără Ucraina”, a spus el.
Premierul britanic, Keir Starmer, urmează să meargă joi la Washington pentru a se întâlni cu Donald Trump, care l-a insultat în mod repetat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
Președintele american i-a mai acuzat pe liderul laburist și președintele francez, Emmanuel Macron, – așteptat luni la Casa Albă -, că „nu au făcut nimic” pentru a pune capăt războiului.
Europenii, deconcertați de dialogul neașteptat dintre americano-rus asupra Ucrainei, se tem că Donald Trump va pune capăt războiului în condiții favorabile Moscovei fără a oferi garanții de securitate Kievului.
De la începutul războiului din Ucraina, Regatul Unit a luat numeroase serii de sancțiuni împotriva Rusiei, în coordonare cu partenerii săi, în special din Europa, constând în înghețarea activelor și interdicții de călătorie.
Aceste măsuri vizează în special sectorul financiar, aviatic, militar și energetic al Rusiei, precum și persoane apropiate regimului condus de Vladimir Putin sau implicate în război, inclusiv în țări terțe.