Remedii pentru a scăpa de constipație. Ce ne sfătuiesc specialiștii să facem, în cazul acestei afecțiuni

Remedii pentru a scăpa de constipație. Ce ne sfătuiesc specialiștii să facem, în cazul acestei afecțiuni

Ceaiuri indicate ca tratament pentru constipatie

Consumul lichidelor calde este un mod excelent de a mentine hidratarea organismului si de a ameliora constipatia. In plus, ceaiurile calde pot stimula si sistemul digestiv, ajutand la reducerea disconfortului abdominal.

Iata câteva ceaiuri pentru constipatie:

Senna – acest ceai este preparat din frunzele uscate si pastaile arbustului Senna. Planta contine compusi numiti glicozide, care stimuleaza sistemul digestiv, avand proprietati laxative. Ceaiul de Senna tinde sa fie amarui, deci ati putea adauga miere pentru a-l putea consuma mai usor.Papadie – unele persoane il folosesc pentru combaterea retentiei de apa, dar poate actiona si ca laxativ bland.Musetel – are proprietati linistitoare asupra organismului. O cana de ceai de musetel, consumata dupa masa sau spre sfarsitul zilei, poate relaxa musculatura intestinala si stimula tranzitul.Ceai verde – si acesta are efecte benefice asupra sistemului digestiv, putand fi folosit ca remediu pentru greata, diaree si constipatie.Menta – efectul calmant al mentolului din compozitia sa poate contribui la relaxarea stomacului si la deplasarea scaunului prin intestine. Ceaiul de menta trebui consumat dupa masa.Ceai negru – poate preveni constipatia prin efectul usor laxativ, dar poate fi consumat si zilnic, fara riscuri pe termen lung. Adaugand miere sau melasa in ceai, ii puteti spori proprietatile laxative.Ghimbir – puteti folosi ceaiul din radacina de ghimbir pentru a calma iritatia sistemului digestiv si a imbunatati digestia. Consumand zilnic 1 – 2 cani de ceai de ghimbir, dupa mese, puteti ajuta organismul sa proceseze alimentele, favorizand tranzitul.Lemn-dulce – are efecte antiinflamatoare. Si acest ceai se poate consuma dupa masa.Cascara – reprezinta pulpa fructelor arborelui de cafea, in timp ce boabele de cafea sunt de fapt samburii acestor fructe. Ceaiul de cascara poate avea un puternic efect laxativ, deci nu trebuie consumat in exces.Cea mai recomandată legumă în cazul diabeticilor. Scade glicemia și are și alte beneficii. Pentru ce o mai recomandă nutriționiștiiTratamentul constipatiei cu ajutorul alimentatiei

Medicii recomanda de obicei cresterea consumului de fibre, deoarece acestea stimuleaza tranzitul intestinal, care ajuta la deplasarea bolului alimentar, favorizand eliminarea scaunului.

Conform unui studiu din 2016, 77% dintre pacientii cu constipatie cronica au observat ameliorari dupa suplimentarea cu fibre. In schimb, alte studii au raportat ca, desi fibrele alimentare cresc frecventa scaunelor, nu pot fi insa de ajutor in privinta altor simptome ale constipatiei, cum ar fi consistenta scaunelor, durerea abdominala, balonarea si gazele intestinale.

Explicatia consta in faptul ca unele tipuri de fibre alimentare actioneaza diferit asupra digestiei. Exista mai multe tipuri de fibre, dar, in general, acestea se incadreaza in doua categorii, si anume fibre insolubile si fibre solubile.

Fibrele insolubile – se intalnesc in tarate de grau, legume si cereale integrale. Acestea confera consistenta scaunelor si le pot ajuta sa treaca mai rapid si usor prin colon.Fibrele solubile – sunt prezente in tarate de ovaz, orz, nuci, seminte, fasole, linte si mazare, precum si intr-unele fructe si legume. Acest tip de fibre absoarbe apa, formand o pasta similara unui gel, care inmoaie scaunele si le imbunatateste consistenta.

In caz de constipatie, cea mai buna alegere sunt fibrele solubile care nu fermenteaza, cum ar fi psyllium. In urma unui studiu efectuat in 2020, s-a constatat ca psyllium poate fi de 3,4 ori mai eficient decat taratele de grau insolubile.

Studiile care au vizat efectele fibrelor insolubile, ca tratament pentru constipatie, au obtinut rezultate mixte. Acest lucru se explica, partial, prin faptul ca fibrele insolubile pot agrava starea anumitor persoane care sufera de probleme intestinale functionale, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau constipatia cronica idiopatica.

Si unele fibre solubile, dar care fermenteaza, pot fi ineficiente in tratamentul constipatiei, deoarece sunt fermentate de catre bacteriile din intestin, pierzandu-si astfel capacitatea de absorbtie a apei.

Pentru a preveni constipatia, ar trebui sa consumati o combinatie de fibre solubile si insolubile. Cantitatea ideala de fibre, care ar trebui ingerata zilnic, este de 25 de grame in cazul femeilor si 38 de grame in cazul barbatilor.

Ce trebuie să bei pe stomacul gol pentru a-ți detoxifia organismul. Te ajută și să slăbeștiConstipatie – sfaturi pentru preventie

Pentru ameliorarea si prevenirea constipatiei, medicul poate recomanda urmatoarele modificari ale stilului de viata:

cresteti consumul de fibre – in general, este bine sa consumati cam 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii ingerate zilnic. Evitati cresterea brusca a consumului de fibre, deoarece poate provoca balonare si gaze intestinale. Prin urmare, trebuie sa faceti trecerea treptat, pe parcursul a cateva saptamani.faceti miscare de mai multe ori pe saptamana – exercitiile fizice, efectuate aproape zilnic, stimuleaza activitatea muschilor de la nivelul intestinelor. Discutati cu medicul pentru a afla daca starea de sanatate va permite sa incepeti un program de exercitii fizice.nu ignorati necesitatea de a defeca – petreceti suficient timp la toaleta, fara distrageri sau graba.Cel mai bun aliment pentru diabetici. Este o legumă banală care scade rapid glicemia

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *