Printre contestatari se numără un bărbat fără adăpost din Lausanne, patru cerșetori români din comunitatea romă stabilită în regiunea Lausanne de mai mulți ani, precum și fostul consilier național Luc Recordon, pastorul Hélène Küng și Véra Tchérémissinoff, președintele organizației Opre Rrom. Avocatul acestora a susținut că noua lege încalcă drepturi fundamentale precum libertatea personală, libertatea economică, libertatea de exprimare și libertatea de opinie. Totuși, Curtea Constituțională a respins aceste argumente, subliniind că dependența economică de cerșetorie nu este relevantă în contextul legal contestat.
Judecătorii au concluzionat că legea nu afectează libertatea de opinie și de exprimare a reclamanților, conform publicației 24 Heures. Ei au stabilit că persoanele care cerșesc vor avea suficiente alternative. În ceea ce privește argumentul privind restrângerea libertății religioase, invocat de fostul consilier național și pastor, Curtea a decis că noua lege nu va împiedica oferirea de ajutoare financiare cerșetorilor. Judecătorii au menționat că cei care practică cerșetoria vor avea suficiente opțiuni pentru a solicita donații în zonele desemnate ale cantonului. Unul dintre principalele motive de îngrijorare ale contestatarilor era că noua lege ar putea echivala cu o interdicție totală a cerșetoriei, având în vedere numărul mare de locuri în care aceasta ar fi interzisă.
Curtea Constituțională a respins și această interpretare. Judecătorii au clarificat că cerșetoria va rămâne permisă în majoritatea spațiilor publice, inclusiv în centrele orașelor. Legea va permite solicitarea de donații în apropierea școlilor, creșelor, locurilor de joacă, băncilor, oficiilor poștale, bancomatelor și parcomatelor, cu condiția ca cerșetorii să nu se afle „în imediata apropiere” a acestora, scrie Știri Diaspora.
De asemenea, cerșetoria va fi autorizată în fața unităților publice, a clădirilor rezidențiale și de birouri, a clădirilor și instalațiilor publice, a magazinelor, a unităților medicale și de îngrijire, a muzeelor, teatrelor și cinematografelor, cu singura restricție de a nu se afla chiar în fața intrării în aceste clădiri. „Perimetrul în care cerșitul nu este permis este, prin urmare, foarte limitat și clar delimitat”, au concluzionat judecătorii Curții Constituționale.
Pierre-Antoine Hildbrand, consilierul municipal pentru securitate din Lausanne, a salutat decizia Curții Constituționale. „Sperăm că legea va intra în vigoare rapid. Chiar dacă un recurs la Curtea Federală rămâne posibil, sper că efectul suspensiv nu va fi acordat. De îndată ce legea va intra în vigoare, poliția va putea în sfârșit să acționeze”, a declarat oficialul. Decizia Curții Constituționale din Vaud deschide calea pentru implementarea noii legi privind cerșetoria, considerată de autoritățile locale un instrument necesar pentru a reglementa această practică în spațiul public.
Mesajul impresionant al unei bătrâne pentru români: „Până când cerșetorie?”