COTAR: UNSAR minte, ASF tace, iar românii plătesc

COTAR: UNSAR minte, ASF tace, iar românii plătesc

Redăm, în continuare, comunicatul COTAR:

Atragem atenția, încă o dată, asupra manipulărilor grosolane ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) care încearcă să justifice profiturile uriașe ale companiilor de asigurări prin minciuni, dezinformări și atacuri directe la adresa victimelor reale ale haosului din piața RCA: românii și service-urile auto. În tot acest timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) tace complice, deși este singura instituție care are obligația legală de a proteja consumatorii. Dar nu o face.UNSAR afirmă, într-un exercițiu cinic de imagine, că 2% din încasările RCA sunt redirecționate către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Ce omite – cu intenție – este că tarifele la polițele RCA au crescut cu peste 300% după falimentele City Insurance și Euroins – falimente produse sub supravegherea directă a ASF. 

„E scandalos să plângi că plătești 2%, când ai triplat prețul polițelor, iar nimeni din conducerea celor două companii falimentare nu a fost tras la răspundere până astăzi. Trăim în țară în care cei care muncesc cinstit au intrat în faliment sau sunt în pragul falimentului, iar cei care fură trăiesc liniștiți, acoperiți de autorități precum ASF și altele”, declară Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Peste 2.000 de service-uri auto sunt în pragul falimentului și peste 90% au credite bancare din cauza întârzierilor și refuzurilor la plată din partea asigurătorilor, în timp ce aceiași asigurători raportează profituri istorice. Iar astăzi, în mod revoltător, tot ei aruncă vina pe service-uri – adică exact pe victimele sistemului pe care l-au distrus.

Pentru a-și umfla artificial așa-zisele „costuri”, UNSAR include în totalul despăgubirilor rezervele de daună. Acestea nu reprezintă bani plătiți, ci doar sume păstrate temporar în conturi, pentru polițele care NU produc daune. În peste 95% dintre cazuri, asigurătorii nu plătesc nicio daună și păstrează integral aceste sume, încasând dobânzi bancare anuale  sau câștiguri din titluri de stat. Să prezinți aceste rezerve ca despăgubiri reale este o minciună sfruntată.

Situația reală a pieței se regăsește chiar în Raportul oficial privind determinarea tarifului de referință RCA, din decembrie 2024:

– Frecvența daunei este în scădere: de la 6% în 2021, la 4,9% în 2024.

– Numărul dosarelor de daună a scăzut: de la 396.791 în 2021, la 368.862 în 2024.

Așadar, doar 5% dintre polițele RCA generează daune. Pentru restul de 95%, asigurătorii păstrează banii și încasează profituri din  dobânzi bancare. Și totuși, acești bani sunt prezentați, în mod fraudulos, drept „cheltuieli”. Mai mult, UNSAR adună în mod abuziv și plățile făcute de FGA – fără a menționa miliardele de euro încasate de City Insurance și Euroins înainte de faliment. Se consideră doar ce a plătit FGA, dar nu și sumele deja încasate de aceste companii, lucru care deformează realitatea financiară.

COTAR a arătat deja că sub 20% din încasările RCA ajung în service-uri, iar manopera de reparații reprezintă doar 3-5%. Restul banilor generează cheltuieli unele artificiale cum ar fi reasigurari la firmele mama și ulterior profiturile companiilor de asigurări mutate în firme din grup. Groupama și Allianz-Țiriac au declarat recent profituri nete cumulate de peste 100 de milioane de euro – în timp ce UNSAR pretinde că plătește „prea mult”.

„Din păcate, ASF continuă să se comporte ca o instituție capturată, fidelă intereselor unor companii, nu interesului public. Românii trebuie apărați de minciunile instituționalizate și de jocurile murdare ale unei piețe capturate de interese private. Este datoria statului român să pună capăt dezinformărilor și să restabilească echilibrul într-o piață unde astăzi doar asigurătorii câștigă, iar toți ceilalți pierd”, a mai declarant Vasile Ștefănescu.

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *