Această decizie intervine în contextul eliminării controalelor la frontierele interne, odată cu intrarea României în spațiul Schengen, ceea ce crește nivelul de risc privind pătrunderea bolii în fermele autohtone.
Ungaria a sugerat joi un „atac biologic” ca o posibilă sursă a primului focar de febră aftoasă din țară în mai bine de jumătate de secol, ceea ce a dus la închiderea frontierelor și la sacrificarea în masă a vitelor în nord-vest, conform Reuters.
Până joi, autoritățile care se ocupă de sănătatea animală din Ungaria au efectuat controale la aproape 1.000 de ferme din Ungaria: doar patru din regiunea de nord-vest afectată, înregistrând rezultate pozitive.
„În această etapă, putem spune că nu se poate exclude faptul că virusul nu a fost de origine naturală; este posibil să avem de-a face cu un virus artificial”, a declarat șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, într-un briefing de presă.
Oficialul din țara vecină a spus că nu poate exclude că focarul de virus a fost rezultatul unui atac biologic, însă nu a oferit informații despre cine ar putea fi responsabil.
Ca urmare a ședinței extraordinare a Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB), autoritățile au stabilit o serie de măsuri imediate. Printre acestea se numără:
Interzicerea importurilor de animale vii (biungulate și ecvidee), produse de origine animală, lapte netratat, material seminal, furaje și gunoi de grajd din zonele afectate.
Implementarea unor puncte de control sanitar-veterinar pe toate căile de acces dinspre Ungaria, cu implicarea medicilor veterinari și a structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
Testarea obligatorie pentru febra aftoasă a tuturor loturilor de animale care intră în țară, în completarea condițiilor generale de import.
Actualizarea zonelor de restricție în conformitate cu Decizia Comisiei Europene nr. 2025/672.