Ce semnifică trecerea pe sub masă în Vinerea Mare. Explicația unui celebru preot privind acest obicei străvechi

Ce semnifică trecerea pe sub masă în Vinerea Mare. Explicația unui celebru preot privind acest obicei străvechi

În Vinerea Mare, credincioșii care participă la Denie practică un obicei străvechi și anume trecerea pe sub masa cu Sfântul Epitaf.

Sfântul Epitaf, cunoscut în popor și sub numele de Sfântul Aer sau Plascenița, este o pânză brodată, pictată sau imprimată, pe care este reprezentată icoana Punerii  în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.

Conform rânduielilor bisericești, după slujba Ceasurilor Împărătești, în cadrul Vecerniei Mari, Epitaflul este scos și așezat în mijlocul bisericii pe o masă special pregătită. În Vinerea Mare, redincioșii vin să se închine, să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfântul Epitaf, iar apoi trec pe sub masă, ca gest de smerenie și pocăință.

Tradiția spune că trecerea pe sub masa cu Epitaful trebuie făcută cu profund respect, în genunchi sau aplecat, cu capul plecat, într-o atitudine de reculegere totală.

Acesta este un gest simbolic care reflectă conștiința că Hristos a murit pentru a izbăvi lumea de păcate. 

„Este o poziție care exprimă maxima pietate față de icoana Mântuitorului mort și pus în mormânt. Se înțelege că El a murit nu pentru vina Lui, ci ca să absolve vina noastră în fața lui Dumnezeu”, a explicat preotul Nicolae Crângașu pentru DCNews.ro.

După acest moment, în timpul Deniei Prohodului, Epitaflul este purtat în procesiune în jurul bisericii, semnificând înmormântarea Domnului, apoi este dus în Sfântul Altar, unde rămâne așezat pe Sfânta Masă.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *