Noi detalii în cazul tezaurului furat de la Coțofenești: justiția olandeză dă asigurări că legendarul coif va fi recuperat

Noi detalii în cazul tezaurului furat de la Coțofenești: justiția olandeză dă asigurări că legendarul coif va fi recuperat

Șeful Parchetului olandez: „Ne așteptăm să îl găsim”

Diederik Greive, procuror-șef al Parchetului din nordul Țărilor de Jos, a declarat într-o emisiune radio locală că sunt suficiente piste pentru a continua investigațiile cu speranța că piesele de tezaur furate vor fi recuperate, arată news.ro.

„Ne așteptăm să îl găsim”, a spus Greive, referindu-se direct la Coiful de la Coțofenești – una dintre cele mai valoroase și importante comori arheologice ale României, care se afla temporar în Olanda pentru o expoziție. Procurorul a subliniat că ancheta este în plină desfășurare, iar suspecții sunt încă în arest și cooperează parțial cu autoritățile.

O echipă specială, zeci de anchetatori și o cursă contra cronometru

O echipă specială formată din zeci de experți olandezi lucrează fără încetare pentru localizarea pieselor furate: Coiful de la Coțofenești și trei brățări de aur. Acestea au fost sustrase în urma unui jaf violent care a avut loc în noaptea de 24 spre 25 ianuarie la Muzeul Drents din Assen.

Atacatorii au folosit explozibili pentru a sparge o ușă și, în doar câteva minute, au reușit să fure obiecte cu o valoare estimată la 5,8 milioane de euro.

Fostul politician Alexander Pechtold, membru al Consiliului de Supraveghere al Muzeului Drents, a declarat că instituția continuă să primească informații și că speră într-un deznodământ favorabil.

„Sperăm sincer ca brățările și Coiful să se întoarcă acasă”, a afirmat Pechtold într-un interviu acordat televiziunii naționale olandeze.

Cine sunt suspecții și ce pași urmează?

La scurt timp după jaf, trei suspecți au fost arestați în orașul Heerhugowaard, iar ulterior a fost identificată și o a patra persoană. Trei dintre aceștia se află în continuare în arest preventiv. O femeie, deși eliberată, rămâne sub anchetă. O a cincea persoană, considerată cheie în anchetă, este încă în libertate.

Parchetul a luat decizia rară de a publica identitățile și fotografiile a doi dintre suspecți. „A fost o măsură excepțională, dar legală. Aveam nevoie de informații rapide din partea populației, iar rezultatul a justificat riscul”, a explicat procurorul Greive.

Simbol național, valoare inestimabilă

Coiful de la Coțofenești este o piesă de patrimoniu național, datând din secolul al V-lea î.Hr., considerată una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Europa de Est. Furtul său a provocat indignare și îngrijorare în România, dar și în mediul academic internațional.

În ciuda gravității incidentului, tonul autorităților olandeze este unul optimist. În timp ce ancheta avansează, românii speră că o parte din comoara istorică va fi în curând recuperată și că unul dintre cele mai valoroase simboluri ale identității naționale va fi adus înapoi în siguranță.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *