Trump vrea să facă cel mai mare scut antirachetă, direct în spațiu. Peste 1.000 de sateliți de-ai lui Musk ar putea acoperi planeta

Trump vrea să facă cel mai mare scut antirachetă, direct în spațiu. Peste 1.000 de sateliți de-ai lui Musk ar putea acoperi planeta

Structura defensivă ar putea deveni operațională încă din anul 2026, după ce compania SpaceX, condusă de Elon Musk, a încheiat un parteneriat strategic cu software-ul Palantir și cu firma de drone Anduril pentru realizarea componentelor esențiale ale proiectului denumit „Domul de Aur”, conform a șase surse citate de Reuters.

SpaceX va participa la acest efort prin lansarea a peste 1.000 de sateliți, meniți să acopere întreaga planetă și să detecteze eventuale proiectile. Investiția pentru dezvoltarea și lansarea acestor sateliți se cifrează la aproximativ 10 miliarde de dolari, informează Daily Mail. 

Trump a solicitat implementarea acestui sistem de protecție încă din primele săptămâni după ce a preluat conducerea Staelor Unite, iar dacă va avea succes, va fi pentru prima dată când SUA vor plasa în spațiu armament destinat să distrugă rachetele inamice în câteva secunde de la lansare.

Cele trei companii selectate pentru contribuția la proiectul „Golden Dome” au fost înființate de persoane din cercul restrâns al lui Trump, cum ar fi Peter Thiel, fondatorul Palantir. Reprezentanți ai acestor companii s-au întâlnit recent cu oficialii administrației Trump și cu Pentagonul pentru a discuta idei legate de implementarea proiectului.

Războiul tarifelor. Trump este optimist și spune că va încheia acorduri „foarte bune” cu China și UE

SpaceX a propus crearea unui sistem de tip abonament pentru „Golden Dome”, în care guvernul ar plăti pentru accesul la tehnologie, în loc să dețină întregul sistem, ceea ce ar putea accelera procesul de lansare și ar putea evita anumite proceduri de achiziție ale Pentagonului, conform celor două surse.

În ordinul executiv semnat în ianuarie, Trump a dat armatei 60 de zile pentru a oferi recomandări privind structura generală a sistemului, cunoscut anterior ca „Iron Dome”, dar redenumit „Domul de Aur” de către Pentagon în februarie. Acesta este inspirat de sistemul israelian antirachetă Iron Dome. Odată cu apariția rachetelor hipersonice, armata americană s-a văzut nevoită să dezvolte noi metode de apărare împotriva atacurilor cu rachete.

Generalul Stephen Whiting, șeful Comandamentului Spațial, a declarat că „Este timpul să putem spune în mod clar că avem nevoie de focuri spațiale și avem nevoie de sisteme de arme”.

„Avem nevoie de interceptori orbitali. Le numim arme și avem nevoie de ele pentru a descuraja un conflict spațial și pentru a avea succes dacă ajungem într-o astfel de luptă”.

Donald Trump reapare cu o vânătaie pe mâna dreaptă. Doctorii sunt în alertă

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *