Nemții au inventat trucul prin care blochează legal radarele poliției. În ce constă metoda cunoscută drept „șmecheria germană”

Nemții au inventat trucul prin care blochează legal radarele poliției. În ce constă metoda cunoscută drept „șmecheria germană”

 O metodă legală folosită de un șofer din Rottweil a devenit virală pe internet și a scos în evidență modul în care anumite lacune legislative pot fi exploatate de conducătorii auto inventivi.

Un șofer a reușit, în mod legal, să blocheze funcționarea unui radar mobil, fără a fi sancționat de autorități, efectuând o simplă manevră de parcare. Conform publicației germane ZDF Heute, bărbatul și-a parcat rulota într-un spațiu destinat staționării, chiar în fața unui dispozitiv mobil de monitorizare a vitezei. Astfel, radarul a devenit complet inoperabil, fiind vizibil obstrucționat și incapabil să detecteze vehiculele care depășeau limita de viteză permisă. Surprinzător, parcarea a fost perfect legală, deoarece locul respectiv era destinat pentru astfel de vehicule, iar șoferul și-a mutat rulota în termenul legal de 24 de ore. Autoritățile nu au putut să îi aplice o amendă șoferului rulotei.

Trafic de coșmar pe sectorul lipsă al Autostrăzii Timișoara – Sebeș. Românii din diaspora vin în număr MASIV acasă

Primăria nu a putut să impună nicio sancțiune, deoarece nu s-a încălcat nicio regulă de circulație rutieră. În mod obișnuit, radarele mobile sunt instalate în zone unde vizibilitatea nu poate fi blocată de alte vehicule parcate. În cazul de față, însă, poliția locală admite că a fost o greșeală în alegerea poziției de amplasare. 

 Deși evenimentul s-a petrecut în Germania, el ridică semne de întrebare și pentru alte state europene. În Spania, de exemplu, legislația permite situații similare, dar extrem de rare. Totuși, Direcția Generală de Trafic (DGT) avertizează, prin revista „Tráfico y Seguridad Vial”, că deteriorarea unui radar – fie accidental, fie intenționat – atrage sancțiuni drastice. Amenzile pot atinge câteva mii de euro, iar pentru daune majore, înlocuirea cabinei radarului poate ajunge la 15.000 de euro, iar întregul dispozitiv până la 40.000 de euro, scrie Stiri Diaspora.

În cazul unei avarii cauzate din neglijență, costul trebuie acoperit de asigurarea șoferului, însă dacă este vorba despre un act intenționat, autorul riscă acuzații de vandalism. Incidentul din Rottweil a fost interpretat de presa locală drept un exemplu de „șmecherie germană” – o combinație între respectarea legii și exploatarea creativă a unei breșe în sistem. 

Primăria Capitalei va consolida și reabilita pasajele Lujerului, Bucur Obor şi Podul Băneasa. Care este valoarea investițiilor

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *