De la ce distanță înregistrează noile radare din dotarea poliției și ce șanse sunt să primești amendă dacă frânezi brusc

De la ce distanță înregistrează noile radare din dotarea poliției și ce șanse sunt să primești amendă dacă frânezi brusc

La începutul acestui an, Poliția Rutieră a fost dotată cu 700 de noi radare pe trepied.

Aceste dispozitive monitorizează continuu traficul din zona în care sunt plasate și înregistrează toate vehiculele care trec prin dreptul lor. Ulterior, înregistrările video sunt transferate pe un server sigur al Ministerului Afacerilor Interne, unde sunt analizate. Toți conducătorii auto care depășesc limita legală de viteză vor primi acasă, prin serviciul poștal, sancțiunea corespunzătoare.

În 2025, întrebarea este: de la ce distanță radarele înregistrează viteza? În prezent, Poliția Rutieră dispune de 700 de radare mobile pe trepied, circa 100 de aparate radar portabile și câteva sute de radare fixe montate pe vehicule. Aceste echipamente sunt capabile să determine viteza unui autovehicul în mai puțin de jumătate de secundă, chiar de la peste 1.000 de metri distanță. Pistolul radar este dotat cu un senzor anti-bruiere și poate măsura și distanța dintre vehicule.

Permisul de conducere, un document pe cale de dispariție. Cum îi va legitima Poliția Rutieră pe șoferi

Se poate scăpa de amendă dacă se frânează brusc? Cei care încearcă să evite sancțiunea prin frânare rapidă, folosind detectoare de radar sau ascunzându-se în spatele altor mașini, nu au șanse. Radarele îi vor identifica cu mult înainte ca aceștia să observe echipamentul sau să fie avertizați de detectoare, scrie ProMotor. Astfel, orice șofer aflat în raza de acțiune a radarelor nu va putea frâna în ultimul moment pentru a evita sancțiunea. Având în vedere că aceste sisteme pot măsura viteza chiar și de la peste 1.500 de metri, odată ce șoferul va observa echipajul, va fi deja prea târziu pentru a reduce viteza și a evita amenda.

Totuși, trebuie menționat că pistolul radar are o limită de viteze măsurabile, fiind capabil să înregistreze doar viteze până la 320 km/h. De asemenea, deși poate determina viteza din orice poziție, nu poate face acest lucru în timp ce este în mișcare, ci doar când este fixat pe suport. Radarele montate pe autospeciale pot măsura viteza în timpul deplasării mașinii poliției.

Conform Codului Rutier 2025, în România sunt stabilite următoarele limite de viteză:

50 km/h în localitate;90 km/h pe drumurile naționale sau județene;100 km/h pe drumurile europene;120 km/h pe drumurile expres;130 km/h pe autostradă.

Dacă depășești aceste limite cu mai puțin de 10 km/h, legea nu prevede nicio sancțiune.

Însă, se sancționează cu amendă contravențională depășirea cu:

10-20 km/h: 2-3 puncte de amendă;21-30 km/h: 4-5 puncte de amendă;31-40 km/h: 6-8 puncte de amendă;peste 41 km/h: 9-20 puncte de amendă.În plus, la depășirea cu mai mult de 50 km/h a limitei de viteză se aplică măsura suplimentară de suspendare pentru 90 de zile a permisului. Iar cei care depășesc cu peste 70 km/h viteza maximă, rămân 120 de zile fără carnetul auto. Cod Rutier 2025. Cât e amenda daca ai parcat mașina pe pista special destinată bicicletelor?

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *