Antonio Andrei Mihail, instrumentist la Filarmonica de Stat din Sibiu și suporter al echipei FC Hermannstadt, a parcurs pe două roți distanța Sibiu – Constanța pentru a urmări meciul echipei sale favorite cu Farul. Drumul a decurs fără probleme, însă călătoria de întoarcere s-a încheiat abrupt, într-o haltă aflată la peste 100 de kilometri de destinația finală.
Casiera a refuzat biletul pentru bicicletă, trenul nu a avut opțiuni dedicate
Tânărul a urcat în trenul Regio 2103, Brașov – Sibiu, doar cu biletul său de călătorie, după ce casiera CFR i-a refuzat cererea de a achita o taxă suplimentară pentru bicicletă. Garnitura nu dispunea de un vagon dedicat transportului de biciclete, iar alte două persoane cu biciclete se aflau deja la bord.
După aproximativ o oră de mers, în halta Brădet, controlorul a solicitat o suprataxă de 75 de lei, sumă care depășea banii pe care sibianul îi mai avea la el. Cum nu a putut achita pe loc, i s-a cerut să coboare.
Reclamație oficială și cerere de scuze din partea CFR
„Mi s-a propus fie să plătesc 75 de lei, fie să las bicicleta jos. Aș fi achitat, dar mai aveam doar 46 de lei, iar această suprataxă nu mi s-a permis să o plătesc în avans, la casierie”, a transmis Antonio Andrei Mihail în reclamația depusă ulterior.
În sesizarea adresată CFR Călători, dar și publicată pe rețelele sociale, acesta solicită returnarea integrală a contravalorii biletului, scuze oficiale și introducerea unor servicii adecvate pentru transportul bicicletelor pe ruta Brașov – Sibiu, pe care o consideră „cu potențial turistic ridicat”. Reclamația a fost transmisă și către Protecția Consumatorului, CNCD și alte instituții relevante.
Incidentul readuce în discuție lipsa facilităților pentru bicicliști în trenurile regionale și modul arbitrar în care sunt aplicate reglementările privind transportul alternativ. Până la această oră, CFR Călători nu a emis un punct de vedere oficial cu privire la cazul din halta Brădet.