Ce reprezintă codul misterios trecut pe toate ouăle din supermarket. Informații importante, ca să știi ce cumperi de la raft

Ce reprezintă codul misterios trecut pe toate ouăle din supermarket. Informații importante, ca să știi ce cumperi de la raft

Printre cele mai apreciate alimente de Paște se numără și ouăle pe care gospodinele le vopsesc în Joia sau Sâmbăta Mare. Cine a achiziționat ouă din magazine a observat că pe acestea este inscripționat un cod format din litere și cifre. La ce se referă acesta? Cele patru elemente au fost explicate de Comisia Europeană:

calitatea oului;

țara de origine;

județul;

codul de identificare.

De exemplu, dacă vedem inscripția 0 RO AR 008, aceasta indică faptul că ouăle provin de la găini crescute în mod ecologic, în România, județul Argeș, având codul de lot 008. 

Cât timp rezistă ouăle de Paște în frigider. Ce se întâmplă dacă mănânci ouă vechi

Pentru a evalua calitatea ouălor, trebuie verificată cifra de la începutul codului. Există patru opțiuni: 0, 1, 2 și 3. Cele mai bune sunt cele în care începe cu cifra 0, în timp ce ouăle cu cifra 3 indică o calitate mai slabă. Iată explicația completă oferită de Comisia Europeană:

„În funcție de prima cifră din cod, există pe piață 4 tipuri de ouă:Cifra 0: ouăle provin de la găini crescute ecologic (nu au fost hrănite cu furaje ce conțin aditivi, conservanți, etc.)Cifra 1: ouăle sunt de la găini crescute în aer liberCifra 2: ouăle au fost depuse de găini crescute la sol, în haleCifra 3: ouăle provin de la găinile crescute în baterii autorizate la nivelul UE”.

Instituția europeană a adăugat că există peste 350 de milioane de găini ouătoare în UE. Acestea produc aproape 6,7 milioane de tone de ouă în fiecare an

Pe ouăle provenite de la producători locali sau din ferme, de obicei, trebuie să existe astfel de semne, însă în practică, de multe ori pe ele apare doar o inscripție manuală cu data la care au fost culese de la găini. În acest caz, data de producție este clară. În schimb, pentru ouăle din magazine, se menționează data ambalării, care poate fi cu o săptămână mai târziu față de data producerii.

Alimentul de pe masa de Paște care poate provoca probleme mari. Este preferatul românilor. Semnalul de alarmă tras de nutriționiști

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *