Cele opt semne care indică o problemă gravă de sănătate, Ce spun gastroenterologii

Cele opt semne care indică o problemă gravă de sănătate, Ce spun gastroenterologii

Dacă aveți simptome precum sângerare rectală, diaree persistentă, balonare sau arsuri la stomac sau dureri abdominale intense, este timpul să consultați de urgență un gastroenterolog. 

Deși aceste simptome pot fi benigne, cel mai bine este să consultați un medic gastroenterolog, astfel încât, în cazul în care este ceva în neregulă, să îl puteți depista din timp, potrivit eathingwell, scrie adevarul.ro

„Multe afecțiuni sunt tratabile, dacă sunt diagnosticate la timp”, spune dr. James Cox, medic gastroenterolog.

1. Sângerări rectale

„Deși există multe cauze ale sângerării rectale, inclusiv afecțiuni benigne, cum ar fi hemoroizii, este important să solicitați o evaluare pentru a exclude alte afecțiuni periculoase și potențial limitatoare de viață, cum ar fi cancerul colorectal și boala inflamatorie intestinală, printre alte boli potențiale”, spune Michael Schopis, gastroenterolog la Manhattan Gastroenterology.

Un studiu din 2024 din The Lancet Oncology a constatat că ratele de incidență a cancerului colorectal cu debut precoce sunt în creștere în întreaga lume, SUA fiind printre primele. 

2. Diaree persistentă

„Diareea timp de 2 săptămâni sau mai mult ar trebui să fie evaluată de un gastroenterolog pentru a exclude condiții potențial dăunătoare, inclusiv boala inflamatorie intestinală, boala celiacă, boala tiroidiană, infecția persistentă”, avertizează dr. Schopis.

Prin urmare, este bine să fiți atenți la scaunele apoase care durează câteva săptămâni sau mai mult.Cele mai eficiente ceaiuri care te ajută să slăbești. Sunt recomandate după zilele de sărbători3. Dureri abdominale intense

„Durerea abdominală este ceva care este complicat, deoarece uneori se simte doar ca o durere de stomac. Cu toate acestea, durerea abdominală ar putea fi declanșată de organe din afara sistemului digestiv”, spune dr. James Cox, medic gastroenterolog, profesor asistent de medicină și director de dezvoltare a abilităților clinice la Burnett School of Medicine de la TCU.

O durere de stomac poate fi normală, dar dacă este intensă sau persistentă, este timpul să consultați un gastroenterolog.

„Durerea abdominală nerezolvată sau debilitantă poate fi un semn de ceva grav și, ca atare, ar trebui să fie văzută de un gastroenterolog”, spune Schopis.

4. Balonare persistentă

„Noi dovezi au arătat că balonarea poate fi un semn timpuriu al inflamației intestinale și, netratată, poate duce la alte probleme cronice de sănătate”, spune Kenneth Brown, un gastroenterolog din Texas.

Balonarea poate semnala un dezechilibru în microbiomul intestinal, care poate duce la probleme precum boala inflamatorie intestinală (IBD), sindromul intestinului iritabil (IBS) și boli metabolice precum diabetul.

„Dacă vă confruntați cu balonare abdominală constantă sau recurentă, însoțită de alte simptome, este esențial să solicitați imediat asistență medicală”, spune Brown.

Alte simptome pe care le-ați putea observa sunt durerile abdominale, modificările obiceiurilor intestinale, pierderea inexplicabilă în greutate sau vărsăturile. 

5. Pierdere în greutate

Dacă slăbiți și nu înțelegeți de ce, poate fi timpul să consultați un medic gastrointestinal.

„Pierderea în greutate va veni de obicei ca o pierdere de 10 kilograme sau mai mult, foarte brusc, fără ca persoana să își schimbe vreunul dintre exercițiile fizice sau obiceiurile alimentare”, spune dr. Cox.

Acest lucru ar putea semnala o problemă de sănătate subiacentă care împiedică absorbția nutrienților sau scade apetitul. Unele exemple sunt boala celiacă sau boala inflamatorie intestinală.

6. Schimbare a obiceiurilor intestinale

Schimbările în culoarea, consistența sau forma scaunelor pot fi un semn că este timpul să consultați un gastroenterolog. 

„O schimbare a obiceiurilor intestinale este un semn pe care oamenii îl vor observa dacă se uită la scaunul lor și văd diferențe de culoare și consistență sau observă o schimbare bruscă în ceea ce privește frecvența scaunelor”, susține dr. Cox. 

7. Arsuri la stomac 

„Arsurile la stomac cronice pot fi dificile, deoarece uneori pot părea ca o indigestie și oamenii nu le vor acorda prea multă atenție. Dar dacă simțiți o durere arzătoare în piept, în apropierea sternului, acesta este un semn revelator că este vorba de arsuri la stomac și nu doar de indigestie”, explică dr. Cox.

Ar putea fi un semn al unei hernii hiatale sau al bolii de reflux gastroesofagian (GERD), așa că consultați un medic pentru o evaluare completă. 

Sănătatea ficatului, pusă la grea încercare după mesele copioase de Paşte. Alimente şi plante care îţi fac bine

Continuarea Aici

   

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *