Când este contraindicată cafeaua. Este bine să o consumi dacă ai osteoporoză? La ce afecțiuni trebuie exclusă din alimentație

Când este contraindicată cafeaua. Este bine să o consumi dacă ai osteoporoză? La ce afecțiuni trebuie exclusă din alimentație

Când este contraindicată cafeaua

Consumul exagerat de cafea poate avea efecte nedorite și chiar urmări periculoase. De aceea, specialiștii recomandă limitarea consumului la șase cești zilnic.

Cafeina reprezintă un stimulent care „afectează” sistemul nervos central și poate provoca diferite reacții adverse. La unele persoane, poate irita mucoasa gastrică, poate crește anxietatea, insomnia și irascibilitatea.

Femeile gravide sunt sfătuite să consume mai puțin de 200 mg cafeină/zi (aproximativ două cești de cafea), deoarece cafeina poate trece prin placentă la făt și, astfel, poate crește riscul de avort sau naștere prematură.

Excesul de cafea: efecte

Consumul excesiv de cafea poate avea efecte nocive însemnate, printre care:

insomnii;stări de anxietate și nervozitate (consumul de 1.000 mg cafeină/zi);poate crește riscul de cancer al vezicii și tractului urinar;poate crește riscul de boli cardiovasculare, mai ales atunci când consumul de cafea este asociat cu fumatul, cu diete bogate în grăsimi și alcool;poate crește presiunea sistolică și diastolică a sângelui cu 1-4 mmHg (crește tensiunea arterială) și pulsul;poate crește frecvența și severitatea aritmiilor ventriculare;poate crește secrețiile gastrice (în special de acid clorhidric în stomac), ceea ce duce la apariția gastritei și a ulcerului.

Consumul de cafea nu este recomandat persoanelor care suferă de tensiune mare, persoanelor în vârstă care suferă de osteoporoză, celor cu boli mintale și cu tendință de agresivitate, copiilor și femeilor însărcinate. Odată ce se consumă mai mult de șase cești/zi, crește riscul de a dezvolta efecte negative asupra sănătății.

Usturoi macerat în miere. Sosul cu efect de remediu. De ce trebuie să-l ai în cămara ta

Cafeina provoacă eliminarea ușor crescută a calciului din organism și scăderea într-un procent redus a absorbției acestuia. Conform studiilor, pentru fiecare 150 mg cafeină consumată se pierd aproximativ 5 mg de calciu din organism. Oamenii de știință au arătat însă că un consum moderat de cafea nu are niciun efect asupra sănătății oaselor.

Cafeaua poate interacționa cu anumite medicamente. Acestea din urmă își pot pierde eficacitatea. De asemenea, consumul de medicamente și de cafeină poate provoca:

bătăi neregulate ale inimii;tensiune mare;stări crescute de iritabilitate și nervozitate.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *