Care sunt cauzele care duc la creșterea glicemiei. Nu e vorba doar de dulciuri. La ce trebuie să fii atent

Care sunt cauzele care duc la creșterea glicemiei. Nu e vorba doar de dulciuri. La ce trebuie să fii atent

De ce crește glicemia

Stilul de viață joacă un rol extrem de important în apariția diabetului zaharat de tip 2. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase are un impact semnificativ în prevenirea sau amânarea acestei boli. Află de ce crește glicemia și ce poți face pentru a corecta nivelul ei.

Valoarea normală a glicemiei la adulți este cuprinsă între 70 și 100 mg/dl (dimineața, pe nemâncate). După masă, nivelul ei crește temporar, mai ales dacă am consumat o cantitate mare de carbohidrați. În mod normal, glicemia ar trebui să revină la valorile obișnuite în decurs de două ore.

Nivelul glicemiei crește și din cauza stresului, scrie medicool.ro. Un nivel al glicemiei care se menține ridicat definește hiperglicemia și duce la instalarea diabetului. 

Menținerea unui nivel optim al glicemiei este esențială pentru prevenirea diabetului, iar cel mai dăunător obicei în acest sens este consumul de zaharuri rafinate, potrivit specialistilor.

Există și o legătură directă între consumul de zaharuri rafinate și diabet. Studiile au demonstrat că băuturile îndulcite sunt asociate cu un risc crescut de diabet de tip 2, fără legătură cu excesul ponderal și alte efecte pe care le au asupra organismului. 

Obiceiuri care duc la pierderea dinților. Trebuie să eviți aceste lucruri pentru a-ți păstra dantura sănătoasăDe ce crește glicemia: alte cauze

Consumul de zaharuri rafinate este cel mai important, dar nu singurul factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2. De multe ori, ma multe cauze cumulate duc la declanșarea bolii.

Lipsa de activitate fizică

Mișcarea practicată regulat ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, la creșterea sensibilității celulelor la insulină și la controlul glicemiei.

Fumatul

Fumatul este, de asemenea, asociat cu un risc crescut de diabet zaharat tip 2. Există mai multe mecanisme prin care poate contribui la apariția bolii:

provoacă rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că celulele organismului nu mai pot utiliza eficient insulina pentru a prelua glucoza din sânge și a o folosi ca sursă de energie;provoacă inflamație cronică în organism și crește stresul oxidativ, ceea ce afectează metabolismul glucozei și contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină;afectează funcția celulelor pancreatice care produc insulină, ceea ce duce la scăderea secreției de insulină.

Renunțarea la acest viciu reduce riscul de apariție a diabetului și a complicațiilor asociate acestuia.

Stresul

Nu în ultimul rând, stresul cronic poate afecta sensibilitatea la insulină și mecanismele de reglare a glicemiei. Cortizolul și adrenalina, hormoni pe care corpul îi eliberează atunci când suntem expuși la stres, pot determina creșterea nivelului de glucoză din sânge prin diferite mecanisme, cum ar fi stimularea eliberării glucozei din ficat și reducerea utilizării glucozei în țesuturi. 

Stresul crește riscul de diabet și prin mecanisme indirect, prin afectarea comportamentului alimentar. În perioade cu stres intens, avem tendința să consumăm în exces alimente bogate în zahăr și carbohidrați sau să renunțăm la activitatea fizică.

Diabetul zaharat de tip 2 poate fi cauzat și de factori genetici, dar susceptibilitatea unei persoane de a dezvolta diabet zaharat tip 2 este influențată de stilul de viață. El poate activa sau, din contră, inhiba genele asociate cu boala. Obiceiurile sănătoase pot ajuta la prevenirea sau amânarea apariției diabetului chiar și în situația unui risc genetic crescut.

Ingredientele din bucătărie, care dau fermitate tenului. Ai nevoie de doar 2 lucruri

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *