Prim-ministrul Marcel Ciolacu, însoţit de o delegaţie guvernamentală din care fac parte ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, şi ministrul apărării, Angel Tîlvăr, se află luni, la Bruxelles, într-o vizită de lucru, în cadrul căreia a avut loc prima întâlnire a unui oficial român cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte.
„Suntem pregătiţi să contribuim la întărirea Alianţei şi la menţinea unei relaţii transatlantice cât mai solide. Este cu atât mai important să facem acest lucru, având în vedere că ne confruntăm cu un context de securitate extrem de complicat. Federaţia Rusă a ales să devină cea mai mare ameninţare la adresa NATO. Rusia a readus războiul în Europa, chiar la graniţele României, iar acest lucru a crescut nivelul de preocupare în rândul cetăţenilor noştri. De aceea, suntem aici, în sediul NATO, umăr la umăr, pentru a da un mesaj puternic că românii sunt în siguranţă şi stabilitate. România face parte din NATO, Alianţa are o prezenţă consistentă în România, iar aceasta este garanţia că fiecare centimetru al teritoriului nostru este apărat pe deplin”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la finalul întâlnirii cu Mark Rutte.
„Faptul că suntem mai puternici împreună este o realitate, nu doar un slogan. Tocmai de aceea, i-am transmis domnului secretar general recunoştinţa României atât faţă de Aliaţii care ne sprijină concret, cât şi faţă de NATO, care a adoptat măsuri dedicate României în domeniul apărării terestre şi aeriene. Avem o prezenţă militară Aliată consistentă în România, dar i-am solicitat domnului secretar general să sprijine suplimentarea şi întărirea acestei prezenţe, dar şi consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, la Marea Neagră. Un astfel de demers este indispensabil pentru o descurajare credibilă a ameninţărilor ruseşti”, a mai declarat premierul.
Şeful Executivului a postat și un mesaj pe Facebook după întâlnirea oficială cu șeful NATO.
„Am avut astăzi o întrevedere foarte bună cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte, în care am discutat despre prezența consistentă a Alianței în România, ceea ce reprezintă o garanție că fiecare centimetru al teritoriului nostru este apărat pe deplin.
Fiind prima întâlnire a acestuia cu un oficial român, după instalarea la conducerea NATO, l-am asigurat de întreg sprijinul meu și al Guvernului pe care îl conduc.Am arătat pașii concreți pe care România îi face prin investițiile masive în infrastructura rutieră, feroviară și portuară. Acestea au un impact pozitiv asupra economiei, facilitează interconectarea României cu partenerii din NATO și realizează conexiunile necesare pentru nevoile de mobilitate militară comune.
În același timp, vom continua să alocăm 2,5 % din PIB pentru apărare. Vom lucra împreună pentru ca Uniunea Europeană să se coordoneze mai mult cu NATO pe dimensiunea industriei de apărare, astfel încât să putem dezvolta mai multe proiecte pentru revigorarea industriei de apărare românești”, a transmis Marcel Ciolacu.