Proteste masive în Georgia: Președinta a cerut anularea alegerilor legislative

Proteste masive în Georgia: Președinta a cerut anularea alegerilor legislative

Criza politică din Georgia, care a început imediat după alegerile din 26 octombrie, continuă să adâncească diviziunile între putere și opoziție. Partidul Visul Georgian, care conduce guvernul din 2012, a obținut oficial 53,93% din voturi, asigurându-și 89 de locuri în parlament, însă criticii acestuia acuză o serie de abuzuri și manipulări ale procesului electoral.

Protestele se intensifică la Tbilisi

În ciuda oficializării victoriei partidului la sfârșitul săptămânii trecute, nemulțumirile din rândul opoziției și al cetățenilor georgieni nu au dispărut. Mii de oameni au continuat să protesteze pe străzile capitalei, cerând anularea alegerilor și o anchetă internațională. „Nu vom accepta niciodată rezultatele alegerilor fraudate!”, a declarat marți seara Natela Gabiskiria, o tânără manifestantă, care a adăugat că susține apelul președintei Zurabișvili de a solicita anularea votului.

Protestele s-au intensificat după ce Comisia Electorală a confirmat victoria partidului Visul Georgian, iar autoritățile au încercat să evacueze taberele de corturi montate de protestatari în centrul Tbilisi. Potrivit liderului opoziției Nika Gvaramia, mai mulți membri ai partidului său au fost agresați și arestați în timpul confruntărilor cu poliția. Ministerul de Interne a anunțat că 16 persoane au fost reținute pentru tulburarea ordinii publice.

Salome Zurabișvili solicită anularea alegerilor

Salome Zurabișvili, o critică veche a guvernului condus de Visul Georgian, a depus un recurs oficial la Curtea Constituțională pentru anularea alegerilor din 26 octombrie, pe motivul „încălcărilor sistematice ale caracterului universal al votului și al secretului scrutinului”. Curtea are la dispoziție o lună pentru a lua o decizie, iar aceasta ar putea influența grav evoluția crizei politice.

După anunțarea rezultatelor oficiale, Zurabișvili a acuzat un „sistem sofisticat de fraudare”, despre care a susținut că urmează o „metodologie rusească”, dar a refuzat să furnizeze detalii suplimentare în fața procurorilor, care au cerut clarificări. Moscova a respins aceste acuzații, iar în continuare atât opoziția din Georgia, cât și oficialii din statele occidentale solicită o anchetă independentă asupra neregulilor semnalate.

Opoziția refuză să intre în Parlament

După confirmarea rezultatelor alegerilor, opoziția georgiană a refuzat să participe la lucrările noului parlament, care ar urma să își deschidă prima sesiune luni. Liderii opoziției au anunțat că vor organiza o mare manifestație în acea zi, cerând din nou anularea alegerilor și o reformă profundă a sistemului electoral.

Președinta Zurabișvili a avertizat că nu va semna decretul de convocare a sesiunii parlamentare, însă premierul Irakli Kobakidze a spus că decizia sa va fi ignorată și că parlamentul va funcționa conform procedurilor stabilite. Totuși, un expert în drept constituțional, Vakuști Menabe, a declarat că noul parlament nu se poate reuni până când Curtea Constituțională nu se va pronunța asupra recursului depus de președinta Zurabișvili.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *