Conform legii, instituţiile de credit, persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit, persoane juridice străine, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:
2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
1%, începând cu data de 1 ianuarie 2026.
Potrivit actului normativ, cifra de afaceri cuprinde: venituri din dobânzi, din dividende, din taxe şi comisioane, precum şi câştigurile sau pierderile din derecunoaşterea activelor nefinanciare şi a activelor şi datoriilor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, din activele şi datoriile financiare deţinute în vederea tranzacţionării, din activele financiare nedestinate tranzacţionării, evaluate obligatoriu la valoarea justă prin profit sau pierdere, din activele şi datoriile financiare desemnate ca fiind evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere, din contabilitatea de acoperire. De asemenea, cifra de afaceri mai cuprinde diferenţele de curs de schimb şi alte venituri din exploatare.
Legea prevede, de asemenea, reglementarea impozitului suplimentar pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale.
„Persoanele juridice române sau străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri sau prestează servicii pe teritoriul României desfăşurând activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, stabilite prin ordin al ministrului Finanţelor, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri”, stipulează actul normativ, care stabileşte o formulă de calcul pentru acest impozit.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 20 noiembrie 2024, următoarele decrete:
Decret pentru promulgarea Legii privind traseele pedestre de interes național în scop recreativ (PL-x 362/11.06.2024);Decret privind promulgarea Legii pentru respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 94/2014 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației (PL-x 1/02.02.2015);Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 508/01.10.2024).