Ziua Armatei României va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militarii români, precum şi în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente.
„Felicitări tinerelor și tinerilor militari care au depus astăzi jurământul!
Onorăm astăzi, împreună, Armata României, principalul pilon al sistemului național de apărare, care garantează suveranitatea, independența și unitatea statului, precum și integritatea teritorială a țării și democrația constituțională.
Aniversăm, de asemenea, 80 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc de la granița de vest, eveniment cu semnificație majoră pentru afirmarea independenței și a suveranității României.
Pentru îndeplinirea acestui rol fundamental și pentru întreaga activitate desfășurată în slujba țării, suntem profund recunoscători militarilor noștri activi, în rezervă și în retragere, precum și personalului civil din cadrul Armatei României.
Dedicăm această zi și ostașilor noștri care au plătit prețul suprem pe câmpul de luptă, pentru ca România să se dezvolte și să devină statul democratic, respectat în Europa și în lume, așa cum este astăzi.
Totodată, gândurile noastre de prețuire și recunoștință se îndreaptă către veteranii de război, care au luptat pentru România în cele două conflagrații mondiale, precum și către militarii noștri care și-au îndeplinit cu succes misiunile în teatrele de operații, alături de Aliați și parteneri. Traversăm vremuri dificile, marcate de provocări multiple, care sporesc instabilitatea și impredictibilitatea evoluțiilor de securitate la nivel regional, european și global, context în care puterea militară capătă o și mai mare relevanță, atât ca un mijloc de consolidare și proiectare a forței, cât și ca factor esențial de descurajare și apărare.
Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european și reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și o provocare la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli, care a asigurat pacea și stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial.
De aceea, trebuie să rămânem ferm angajați în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în fața agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliații din NATO și cu partenerii europeni și internaționali.
Forțele ruse continuă acțiunile de agresiune, făcând victime civile și producând pagube însemnate la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, inclusiv în proximitatea frontierei fluviale cu România.
În fața acestor provocări, rămânem vigilenți și continuăm eforturile naționale conjugate și cooperarea strânsă cu Aliații pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre, care reprezintă o zonă de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică.
Totodată, suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ național pentru a fi în măsură să prevenim și să combatem riscul ca drone eșuate, utilizate de forțele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul național.
România este astăzi o țară sigură și un pilon de stabilitate în Estul Europei, iar cetățenii români beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră.
La Summitul NATO de la Washington din acest an, liderii Aliați au subliniat că rămân ferm angajați față de securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, iar acest fapt se datorează, în mare măsură, eforturilor politice, diplomatice și militare ale României din ultimii 10 ani. De altfel, faptele vorbesc de la sine. Găzduim pe teritoriul național o serie de structuri și comandamente NATO importante, iar aproximativ 5.000 de militari aliați se instruiesc împreună cu militarii români.
Le mulțumesc și cu acest prilej militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Spania, Portugalia, Polonia, Belgia, Marea Britanie, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Luxemburg, Germania, Canada, Grecia, Macedonia de Nord și Ungaria pentru prezența în țara noastră.
Vă felicit cu ocazia depunerii jurământului de credință față de țară! Jurământul nu este doar o promisiune, ci și un cuvânt de onoare prin care vă angajați solemn să apărați țara, poporul și valorile naționale.
Vă urez mult succes în misiunea pe care v-ați asumat-o astăzi!
Dragi militari, în ultimii ani au avut loc progrese semnificative la nivelul Armatei României, în special în ceea ce privește înzestrarea cu capabilități moderne, iar dumneavoastră sunteți principalii beneficiari ai acestui efort național.
Încă de la preluarea primului meu mandat de Președinte, am susținut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, conform angajamentului din cadrul NATO.
Ulterior, pe fondul cerințelor operaționale generate de schimbările din mediul de securitate, am încurajat creșterea alocărilor bugetare pentru Apărare la 2,5% din PIB, începând cu anul 2023.
Armata României trebuie să beneficieze în continuare de o bază financiară solidă, considerabil peste 2% din PIB, după cum ne-am asumat la nivelul NATO, pentru a implementa, conform planificării, programele majore de înzestrare a forțelor armate, pe termen scurt, mediu și lung.
Totodată, o parte importantă dintre aceste investiții substanțiale trebuie să se întoarcă în industria națională de Apărare, pe măsură ce procesul de revigorare a acestui sector strategic avansează. Armata României este respectată și apreciată în mediul internațional pentru modul în care își îndeplinește misiunile încredințate, atât în țară, cât și în cadrul ONU, al NATO și al Uniunii Europene.
Prin devotamentul, profesionalismul și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă în activitatea dumneavoastră, oferiți un exemplu de putere, hotărâre și curaj tinerei generații.
Sunt convins că veți continua să vă desfășurați activitatea la cele mai înalte standarde, pentru a fi mereu în măsură să răspundeți prompt și eficient oricăror provocări.
Pentru loialitatea și onoarea cu care slujiți țara, aveți respectul și aprecierea noastră!
Vă doresc multă sănătate și succes în îndeplinirea misiunilor care vă revin pentru apărarea țării!
La mulți ani Armatei României! La mulți ani, România!”, a transmis Klaus Iohannis.
Ziua Armatei Române în Bucureşti. Programul activităţilor:
– Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, ora 10:00 – ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori, ceremonie de depunere a jurământului militar de studenţii anilor I ai Academiei Tehnice Militare, Universităţii Naţionale de Apărare şi Institutului Medico-Militar, urmate de schimbarea gărzii la MON. De asemenea, aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române vor survola monumentul;
– Monumentul Eroilor Patriei din cel de-al Doilea Război Mondial, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, ora 12:00 – ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori;
– Monumentul Eroilor Căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe Teritoriul României, din faţa Palatului Naţional al Copiilor, ora 12:00 – ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori;
– Retragere cu torţe, ora 19:00, pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, bd. Regina Elisabeta, bd. Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei, bd. Eroilor Sanitari, str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, şoseaua Cotroceni, bd. Iuliu Maniu, bd. General Paul Teodorescu, bd. Timişoara, sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
De asemenea, în zilele de vineri şi sâmbătă, Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu Asociaţia ONOR – Oameni, Naţiune, Onoare, Respect – şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB, organizează evenimentul „ONOR Armatei României”, pe Calea Victoriei din Bucureşti (tronsonul Ateneul Român – Palatul Cercului Militar Naţional). Deschiderea oficială va avea loc vineri, de la ora 19:00, pe scena amplasată în Piaţa George Enescu, cu un spectacol în cadrul căruia vor performa Muzica Reprezentativă a Armatei, Formaţia 1st Cavalry Division Band a armatei americane şi artişti ai Operei Naţionale Bucureşti.