„Bombele cu ceas” pe care mulți români le au în casă. 40.000 de oameni mor anual din această cauză

„Bombele cu ceas” pe care mulți români le au în casă. 40.000 de oameni mor anual din această cauză

Cât de periculoase sunt sobele pe gaz

„Problema este mult mai gravă decât ne-am imaginat”, avertizează Juana María Delgado-Saborit, cercetător principal la Universitatea Jaume I din Spania, citată de The Guardian. Studiul subliniază că România se află printre țările cu cel mai mare procent de gospodării care folosesc gazul pentru gătit, alături de Italia, Țările de Jos și Ungaria, unde peste 60% dintre locuințe depind de acest combustibil.

Cercetătorii au calculat că emisiile de dioxid de azot (NO2) provenite de la aragazurile cu gaz sunt responsabile de aproximativ 36.000 de decese premature în UE. Folosirea frecventă a acestor aragazuri poate reduce speranța de viață a celor care gătesc cu aproximativ doi ani. În plus, efectele negative ar putea fi chiar mai severe decât cele raportate, întrucât studiul s-a concentrat doar pe dioxidul de azot și nu a inclus alte gaze periculoase, cum ar fi monoxidul de carbon și benzenul.

„La fel cum s-a întâmplat cu țigările, nu ne-am gândit suficient la impactul asupra sănătății. Sobele cu gaz sunt un foc mic, dar constant, care poluează interiorul locuinței noastre”, explică Sara Bertucci de la Alianța Europeană pentru Sănătate Publică.

Pentru a reduce riscurile, experții recomandă ca, în timpul gătitului, ferestrele să fie deschise, iar hotele de aerisire să fie utilizate pentru a dispersa gazele nocive.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *