„România este, din păcate, victima unei strategii de îndatorare agresivă, coordonată de guvernul PSD-PNL, fără ca românii să fie informați sau consultați. Și, toate astea, fără ca cineva să se îngrijoreze, fără ca presa din România să ceară explicații. Totul e redus la tăcere.
În ciuda promisiunilor de „stabilitate economică” și „prosperitate”, planul fiscal cu care România merge la Bruxelles pune pe umerii românilor o povară financiară fără precedent, cu o datorie publică țintită la 62% din PIB, un nivel nesustenabil pentru economia noastră. Efectele vor fi înghețarea salariilor din 2025 și a pensiilor din 2026 – o perspectivă sumbră într-o țară unde salariile sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
Pe fondul unei sărăcii record și al salariilor reale stagnante, guvernul își exprimă, cu cinism, îngrijorarea că salariile românilor ar crește „prea repede”. În timp ce productivitatea scade de un an, guvernul decide că soluția este sacrificarea creșterii economice, reducând-o la jumătate față de deceniul precedent. Creșterea economică este prevăzută a scădea de la un ipotetic 2,8% din PIB în 2024 la 2% din PIB începând cu 2030.
În fața acestor decizii, rămâne sarcina presei și a cetățenilor să ceară guvernului explicații clare. De ce au convenit cu Bruxelles-ul să majoreze taxele colectate pe muncă și venituri cu aproape 50%? Aceasta echivalează cu o creștere de 50% a impozitului pe salariile românilor și pe dividende. Cu toate că au mărit taxele și în ultimii doi ani, creșterile promise nu se reflectă în execuția bugetară – o demonstrație a lipsei de impact real.
Totodată, „reforma fiscală” prevăzută pentru anul următor pare mai degrabă un dictat al Băncii Mondiale și al instituțiilor financiare externe, și nu o reformă locală adaptată nevoilor românilor. Reforma fiscală a PNRR, impozitarea microîntreprinderilor, sistemul de cheltuieli publice, salariul minim și pensiile vor fi reglementate în interesul creditorilor, nu al românilor.
Concret, acest plan fiscal promovat de guvernul lui Marcel Ciolacu va însemna:
Desființarea regimului favorabil de impozitare pentru microîntreprinderi, afectând micii antreprenori;Creșteri de impozite pe proprietate și venituri;O taxare împovărătoare asupra micilor afaceri și o subțiere a clasei de mijloc, reducând oportunitățile și bunăstarea pentru cei mai mulți români.În acest context, PSD-PNL nu doar că împovărează românii cu o datorie pe care aceștia vor trebui să o plătească, dar și pun în pericol siguranța economică a micilor afaceri și a clasei de mijloc.
Este momentul ca românii să fie informați cu onestitate și să ceară răspunsuri clare de la cei care pretind că acționează în interesul lor.”, a declarat George Simion, președintele AUR.