Israelul trece de la Iron Dome la Iron Beam. Noul sistem de arme laser promite să ducă sistemul de apărare într-o nouă eră SF

Israelul trece de la Iron Dome la Iron Beam. Noul sistem de arme laser promite să ducă sistemul de apărare într-o nouă eră SF

Directorul general al Ministerului israelian al Apărării,  Eyal Zamir,  a afirmat că primele sisteme comandate au fost deja fabricate într-un ritm accelerat și „ar trebui să fie gata pentru utilizare în termen de un an”. Acestea vor completa sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Iron Dome. Oficialul israelian a mai menționat că vor fi investite 2 miliarde de shekeli (aproximativ 536 de milioane de dolari) în producția sistemelor laser, scrie  Times of Israel.

Anterior, Eyal Zamir a declarat că o parte din asistența financiară americană preconizată de 5,2 miliarde de dolari ar trebui să fie utilizată pentru producția de sisteme Iron Beam.

O nouă etapă a blatului PSD-AUR, demascată de Florin Roman: „Spun ca susțin public referendumul pentru București, dar fac tot ce pot să îl blocheze”

Iron Beam va funcționa ca parte a sistemului israelian de apărare aeriană, alături de bateriile Iron Dome, a declarat șeful departamentului de cercetare militara, Daniel Gold. „Combinația dintre interceptarea cu laser și interceptarea cu rachete va întări și mai mult scutul de apărare împotriva rachetelor, dronelor, rachetelor de croazieră și a altor amenințări”, a spus el.

Compania Rafael este principalul dezvoltator al sistemului Iron Beam, iar Elbit furnizează tunul laser pentru acesta. Tranzacția se ridică la 2 miliarde NIS (536 de milioane de dolari), partea Rafael fiind estimată la aproximativ 60%, iar partea Elbit la 40%, scrie Defense Romania.

Ca reacție la recentele conflicte, Israelul a demarat implementarea rapidă a sistemului de apărare aeriană cu laser, denumit Iron Beam. Acest sistem este capabil să concentreze o rază laser cu o putere de până la 100 de kilowați pe o țintă aeriană, distrugând-o în câteva secunde.

Raza sa de acțiune efectivă variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv puterea laserului, condițiile meteorologice și tipul de țintă, având capacitatea de a lovi obiective situate la o distanță de până la 7 kilometri. Iron Beam a fost supus unor teste riguroase, inclusiv o serie de evaluări efectuate de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) în martie 2022, care au demonstrat abilitatea sa de a intercepta drone, mortiere și rachete.

Kelemen Hunor critică reforma administrativă: „Înseamnă că judeţul Harghita se va dilua cu Covasna, Mureşul, Braşov şi cu Sibiul, într-un judeţ mare”

De asemenea, Iron Beam, cunoscut și sub denumirea de „Magen Or” sau „Scutul de lumină”, este un sistem de înarmare laser de mare putere, cu o capacitate de 100 kW, care a fost prezentat pentru prima dată la Singapore Airshow în februarie 2014.

Acest sistem este conceput să completeze actualele soluții de apărare antiaeriană ale Israelului, care se bazează pe Iron Dome, David”s Sling și Arrow – sisteme ce folosesc rachete interceptoare cu costuri variind de la zeci de mii până la milioane de dolari fiecare.

Unul dintre avantajele esențiale ale Iron Beam este costul scăzut per lovitură, comparativ cu interceptoarele tradiționale. Se estimează că fiecare interceptare realizată cu Iron Beam costă până la 1.000 de dolari, mult mai puțin comparativ cu costul de 40.000-50.000 de dolari pe interceptare asociat rachetelor Tamir utilizate de Iron Dome.

Mai mult, acest sistem dispune de un încărcător nelimitat, permițând o utilizare continuă fără necesitatea reîncărcărilor. Aceste caracteristici sunt extrem de importante în contextul actual al conflictului, în care Israelul se confruntă cu lipsuri de muniție pentru sistemul Iron Dome.

Motivul pentru care unii români pot rămâne fără apartamente. Asociația poate să ceară executarea silită și să scoată casele la licitație

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *