Comparativ cu ceapa albă, cea roşie este mult mai dulce, mai puţin usturătoare şi, cel mai important, conţine până la de două ori mai mulţi antioxidanţi, fapt care o transformă într-o componentă importantă în lupta pentru o sănătate de fier.
Gustul cepei roșii este dat de sulfide, care odată ingerate, produc la rândul lor, în organism, cisteine, nişte substanţe cu rol important în slăbire şi detoxifiere. Cercetări recente demostrează faptul că aceşti compuşi de sulf au o mare capacitate de a fluidifiza sângele, prevenind formarea trombilor şi, în plus, reduc nivelul colesterolului rău şi a trigliceridelor.
Care sunt legumele şi fructele cu cele mai multe pesticide
De asemenea, s-a demonstrat că introdusă frecvent în alimentaţie, ceapa roşie influenţează şi funcţionarea celulelor, întărindu-le şi ajutându-le să profite la maximum de oxigenul primit.
Antioxidanţi
Ceapa roşie este o sursă veritabilă de flavonide şi polifenoli, antioxidanţi care previn degradarea celulară, combat formarea tumorilor şi reduc dramatic procesele inflamatorii.
Potrivit cercetărilor, o porţie bună de ceapă roşie, adăugată zilnic în meniu, este mult mai eficientă pentru săntate decât orice supliment alimentar pe bază de antioxidanţi. Asta deoarece organismul recunoaşte mai uşor nutrienţii atunci când provind din surse naturale decât atunci când vorbim despre produşi de sinteză.
Crom
Persoanele care consumă alimente procesate în cantitate mare s-a dovedit că au deficienţă de crom, ceea ce facilitează instalarea bolilor cardiovasculare şi a diabetului. Ei bine, ceapa roşie este şi în acest caz soluţia salvatoare, întrucât este o sursă fantastică de crom: scade nivelul zaharurilor din sânge şi sporeşte sensibilitatea la insulină.
Unde se ascund vitaminele
Ştim cu toţii că ceapa se decojeşte şi se consumă doar interiorul, foile cărnoase. Ei bine, majoritatea vitaminelor se găsesc în primele foi, acelea pe care le aruncăm. Pentru a profita la maximum de beneficiile cepei roşii, nu aruncaţi nimic, puteţi utiliza foile exterioare pentru ceaiuri, de exemplu.
Prin prepararea la temperaturi inalte, ceapa îşi pierde o parte dintre antioxidanţi. Antocianinele se pierd în proporţie de 50%, însă quercitina (pigmentul care îi dă culoarea) se menţine.
Potrivit studiilor, 4 – 7 porţii de ceapă roşie pe săptămână (totalul echivalează cu 2- 3 cepe) reduc semnificativ riscul de cancer colorectal, oral, ovarian, de laringe şi de de esofag.