Ai nevoie pentru această rețetă de câteva ingrediente de bază alături de dovlecei și de ingrediente pentru soluția lichidă în care se vor răsfăța dovleceii.
Ingrediente de bază:2 kg de dovlecei cruzi2 cepe5-6 căței de usturoi3 foi de dafin3-4 lujeri de mărar cu flori1/2 rădăcină de hrean1 lingură cu boabe de piper negru.Pentru soluția lichidă:1 l apă450 ml oțet de vin de 9 grade1 lingură cu vârf de sare neiodată, pentru murături2 linguri de zahăr.
Puteți folosi atât dovlecei fragezi, cât și maturi. Dovleceii maturi se pot conserva tăiați sub formă de baghete cât dimensiunea borcanului. Iar dovleceii fragezi se așază frumos în borcane, tăiați în rondele.
Este ideal să folosești borcane mai mici, cu capacitatea de aproximativ 800 ml, sau 1 l pentru murăturile de dovlecei. După desfacerea borcanelor, dovleceii trebuie consumați în 2-3 zile. Nu rezistă timp îndelungat precum castraveții murați.
Fructe pe care le poți tranforma în murături. Sunt mult mai gustoase decât legumele. Se prepară simplu și sunt la îndemâna oricuiCum prepari dovlecei murați în oțet pentru iarnă
Începe cu spălarea și sterilizarea borcanelor și capacelor.
Spală bine dovleceii și taie-i în rondele de 5-6 mm grosime. Curăță ceapa, usturoiul și hreanul. Clătește-le cu apă, apoi toacă-le în rondele. Pune aceste rondele de ceapă, usturoi și hrean în interiorul borcanelor, la baza acestora. Adaugă și tulpinile de mărar rupte în bucăți mai mici, dar și florile de mărar. Apoi așază în borcane rondelele de dovlecei și îndeasă-le bine să încapă cât mai multe.
Într-o oală așezată pe flacăra aragazului pune apa cu sarea, zaharul și boabele de piper. Când apa începe sa fiarbă, adaugă oțetul și amestecă bine pentru omogenizare. Apoi stinge flacăra aragazului.
Așază borcanele cu rondelele de dovlecei într-o tavă metalică. Toarnă lichidul fierbinte peste rondelele de dovlecei. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo să se răcească lent, pentru a asigura o conservare perfectă dovleceilor.