Tendință în creștere. Tot mai multe românce aleg să nască în afara României

Tendință în creștere. Tot mai multe românce aleg să nască în afara României

Această tendință, care s-a intensificat în ultimii ani, reflectă atât migrația crescută, cât și preferințele pentru sistemele medicale din Occident.

Potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie, în anul 2023, proporția copiilor născuți din mame străine a ajuns la 31,8% în Anglia și Țara Galilor, comparativ cu 30,3% în 2022. În ultimii zece ani, acest procent a crescut constant, de la 26,5% în urmă cu un deceniu.

Un alt aspect important este că, în 2023, mai mult de o treime (37,3%) dintre nou-născuți au avut cel puțin un părinte născut în afara Marii Britanii.

Pe primul loc în clasament se situează India, 3,6% dintre nou-născuți având mame de origine indiană. Urmează Pakistan și, apoi, România, care are o contribuție considerabilă.

Fenomenul exercită o presiune asupra României, având în vedere deficitul demografic și scăderea natalității interne. În 2023, din aproximativ 180.000 de copii născuți de românce, aproape 25.000 au venit pe lume în afara granițelor țării, evidențiind tendința părinților de a migra în căutarea unor servicii medicale și condiții economice mai favorabile.

Greg Ceely, care se ocupă cu monitorizarea sănătății populației la Biroul Național de Statistică (ONS), evidențiază faptul că tendința crescătoare a numărului de nașteri la mame străine în Marea Britanie reprezintă un fenomen complex, influențat de migrație și de preferințele pentru standarde medicale superioare.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *