„Pe cale de consecinţă, acordarea discreţionară fără măsuri de corectare a măsurilor care au generat condiţii de muncă neconforme pentru angajaţii din sistemul public, impune o micşorare a sporului şi un control mai mare asupra acordării lui. Astfel, propunem scăderea procentului din salariu care se acordă suplimentar la 3% şi introducem condiţii suplimentare pentru emiterea buletinelor de expertizare din partea autorităţilor competente”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Pe de altă parte, inițiatorii propun reluarea sistemului de premiere a angajaţilor din sistemul bugetar, pentru performanţa lor. Din 2022, aceste premii se acordau decât pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite, pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii care au obţinut distincţii nternaţionale şi naţionale.
„Propunem abrogarea articolelor ordonanţei de urgenţă care a derogat legea salarizării unitare de a permite acordarea premiilor şi modificarea normelor în ceea ce priveşte criteriile de acordare. Aceste criterii după care ordonatorii de credite se vor ghida vor fi în strânsă legătură cu performanţa bugetară a instituţiei, mai exact cu partea de dezvoltare, astfel că am creat 3 praguri de premii, de 10%, de 15% şi de 20%. De asemenea propunem şi publicarea listei tuturor beneficiarilor premiilor, în cadrul sectiunii de transparenţă salarială”, se mai arată în expunerea de motive a propunerii legislative.