Avantajul genetic al persoanelor cu ochii căprui. Studiile au dezvăluit calitățile care îi ajută să reziste mai bine în fața unor boli

Avantajul genetic al persoanelor cu ochii căprui. Studiile au dezvăluit calitățile care îi ajută să reziste mai bine în fața unor boli

Culoarea ochilor este o caracteristică ereditară, însă este dificil să prezici cu exactitate culoarea ochilor pe baza arborelui genealogic. De fapt, există dovezi că până la 16 gene pot influența culoarea ochilor. Prin urmare, este foarte posibil ca într-o familie copiii să aibă culori diferite ale ochilor și chiar culori diferite față de părinții lor.

Culoarea ochilor este determinată de cantitatea de melanină din iris. Studiile sugerează că persoanele cu ochii căprui au niveluri mai ridicate de melanină, ceea ce le oferă anumite beneficii din punct de vedere al sănătății. Melanina nu doar că influențează pigmentul, ci joacă și un rol protector împotriva radiațiilor UV și a altor factori de mediu.

Studiile relevante

Un studiu publicat în American Journal of Human Genetics a evidențiat o asociere între culoarea ochilor și predispoziția la anumite boli. Cercetătorii au constat că persoanele cu ochi căprui au o incidență mai mică a anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de piele, comparativ cu persoanele cu ochi deschiși. Aceasta se datorează probabil protecției suplimentare oferite de melanina din iris.

Mai mult, un alt studiu realizat de cercetători de la Universitatea din California a descoperit că indivizii cu ochi căprui au o probabilitate mai mică de a dezvolta boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic. Această concluzie sugerează că melanină ar putea avea un efect imunomodulator, contribuind la o mai bună funcționare a sistemului imunitar.

Legendele uriașilor care au trăit pe teritoriul României. Cât adevăr și cât mit este în aceste povești?

Rezistența la durere

Un alt aspect fascinant este că persoanele cu ochii căprui pot avea o toleranță mai mare la durere. Cercetările efectuate de savanți din Regatul Unit au arătat că indivizii cu ochi căprui pot suporta mai bine durerea fizică comparativ cu cei cu ochi albaștri sau verzi. Aceasta poate fi explicată printr-o combinație de factori genetici și hormonali, marea parte din aceștia fiind direcționați de genele asociate cu producția de melanină.

De asemenea, au un risc mai scăzut de a suferi de diabet de tip 1 și de melanom ocular, în comparație cu persoanele cu ochi albaștri deschiși.

Cercetările efectuate la Spitalul Național de Neurologie și Neurochirurgie din Londra sugerează că persoanele cu ochi căprui prezintă un risc mai mic de a dezvolta probleme de auz cauzate de poluarea fonică din mediu, în comparație cu cei cu ochi albaștri. Autorii studiului consideră că pigmentul melanină poate ajuta la protejarea nervilor din creier împotriva leziunilor induse de zgomot.

Singurul fruct care te „mănâncă” și el pe tine în timp ce îl consumi. Este mare devorator de proteine

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *