Oregano
Oregano uscat este un condiment fundamental în multe mâncăruri mediteraneene și latino-americane. Grecii îl folosesc mult în salate, iar italienii la pizza. Aroma lui caldă și ușor amăruie, îl face un condiment minunat pentru o mulțime de mâncăruri cum ar fi creveții la grătar, puiul prăjit sau pur și simplu presărat peste cartofii prăjiți sau salată de roșii
Mărar
Mărarul este una din ierburile aromatice cel mai des folosite în bucătăria noastră. Cu aroma lui ușor dulceagă, este perfect pentru mâncărurile pe bază de cartofi (tocană sau salată), cele cu carne de pui, mâncarea de mazăre sau conopidă, în salatele de castraveți sau varză dulce.
Nu puteam vorbi de ierburi aromatice fără să menționăm pătrunjelul, desigur! Această plantă este intens folosită în bucătăriile multor țări. Este potrivit în mâncărurile pe bază de cartofi, orez, miel, porc și vită, pe legumele înăbușite sau la cuptor, dar și în supe. Unde mai pui că din pătrunjel se prepară și vestita salată tabbouleh, un deliciu oriental.
Tarhon
Aroma amară subtilă a tarhonului este un adaos excepțional la preparatele cu carne și la supe. Este una din ierburile aromatice populare în bucătăria franceză, fiind utilizat pentru condimentarea sosurilor, preparatelor cu pește și carne, salatelor, fructelor de mare, supelor sau pentru aromatizarea untului. Aroma de tarhon este mai pregnantă dacă este combinat cu produse acide precum oțetul, muștarul, vinul sau sucul de lămâie.
Leuștean
O ciorbă acrită cu borș dacă nu are leuștean este… neterminată. (Din leuștean se poate prepara și un sos pesto genial!) De la leuștean se pot folosi nu doar frunzele ci și rădăcinile, semințele și fructele care, odată adăugate în mâncare, îi vor da acesteia un gust deosebit. În special dacă este în stare proaspătă sau păstrat la congelator. După ce ai spălat frunzele de leuștean, ia-le și pune-le rapid într-o oală cu apă clocotită. Nu ține frunzele acolo ci doar introdu-le cu o mișcare scurtă. Pune-le apoi imediat într-un bol cu apă foarte rece, în care poți adăuga și câteva cuburi de gheață. Lasă-le în apă rece pentru câteva minute, scurge-le și pune-le în pungi din plastic speciale pentru congelator.
Busuioc
Lasă, nu te mai gândi la busuioc ca la planta care pusă sub pernă îți arată în vis ursitul… Termenul de busuioc provine din limba greacă (basileus), care înseamnă „rege”. Și este, într-adevăr, un adevărat rege al bucătăriei mediteraneene. Nu trebuie să-ți lipsească (proaspăt sau uscat) pentru a-l folosi la salata de roșii, la pizza (frunzele, pentru decor), paste, sosuri și supe.
Rozmarin
Rozmarinul este un condiment clasic deja pentru carnea de miel și de oaie dar și pentru cartofii la cuptor. Merge bine și cu carnea de porc, vită sau curcan, de asemenea și mâncărurile din legume. Se potrivește cu roșiile, vinetele, morcovii, dovleceii și fasole verde. Nu te feri de el când vine vorba de supe, sosuri sau marinate, cartofi prăjiți sau omletă.
Cimbru
Originar din zona mediteraneeană, cimbrul este o iarbă aromatică înrudită cu oregano. Frunzele proaspete sau crenguțele de cimbru pot fi folosite la prepararea cărnii (de orice fel, inclusiv de pește). Este apreciat alături de roșii și de fasole (delicioasa ciorbă de fasole!), în sarmale și tocănițe
Mentă
Menta este extrem de ușor de cultivat și crescut, chiar și la interior, în ghiveci. Cunoscută pentru parfumul său deosebită, se folosește în special la aromatizarea băuturilor – fie ele cocktailuri, limonade sau ceaiuri, dar și în bucătărie, la mâncare, pentru o notă de prospețime. E drept că are un gust puternic, pregnant, așa că merge foarte bine în special la deserturi (inclusiv pentru decorarea lor), dar și în salate, supe (ca de exemplu în supa de mazăre), la carnea de miel sau ca sos, pentru dressing.
Salvie
Salvia nu este cel mai popular condiment din bucătăria noastră, dar este folosită de sute de ani în bucătăria italienească. Cu un gust puternic aromat, astringent, picant și ușor amărui, funzele de salvie sunt bogate în uleiuri esențiale. Tocmai de aceea, se folosește în cantități mici pentru a da aromă preparatelor consistente, din carne de miel sau porc. O poți însă folosi la fel de bine și la pește, la marinate, chiar și la legume, supe sau ciorbe. Și în special la umpluturile folosite la carnea de pasăre (curcan umplu sau pui).
Cum să cultivi lămâi în ghiveci. Sfaturi de îngrijire a acestor plante citrice