Analizând datele sondajului CIRA privind șansele candidaților în primu tur al alegerilor prezidențiale, sociologul Vladmir Ionaș a punctat faptulcă singura certitudine a momentului este poziția de lider detașat a președintelui PSD Marcel Ciolacu.
„În continuare nu știm cine e in turul 2. Ambele sondaje ne arată o ierarhie care se poate modifica, Avem un prim finalist stabilit clar, Marcel Ciolacu, dar pentru locul secund avem 3 candidați, doi principali și unul secundar. Vorbim de Nicolae Ciucă si George Simion, care sunt foarte aproape, și de Elena Lasconi, care nu este nici ea la mare distanță. Nicolae Ciucă pare să aibă un mic avantaj, dar 1% nu este o diferență care să-ți ofere liniște. Sunt însă și elemente pe care nu le surprind sondajele, vorbesc aici despre mobilizarea partidelor mari, în special PSD și PNL, dar și despre votul din diaspora, unde așteptările noastre sunt ca Simion si Georgescu să atragă cele mai multe voturi. Sigur, diaspora românească nu este foarte clar definită, este de văzut care este numărul celor care-și vor exercita dreptul la vot”, a explicat Ionaș.
DE UNDE AR MAI PUTEA ADUNA VOTURI MARCEL CIOLACU?
Sociologul a remarcat și o potențială mutație la nivelul atitudini electoratului cu potențial efect în finala prezidențială. Este vorba despre modul în care s-ar putea distribui voturile celor nehotărâți, voturi care la alegerile precedente s-au dus spre candidatului de dreapta.
„A doua zi după turul 1 toate calculele se resetează, în funcție de finaliști. Azi, Marcel Ciolacu are prima șansă, dar trebuie să vedem cine va fi al doilea finalist din turul 2.
Noi avem 2 mari bazine electorale, nu vorbim de stânga și dreapta, avem un bazin pro-PSD și altul anti-PSD, cu un mic, mic avans al bazinului anti. La mijloc avem un bazin de 40% și ceva de nehotărâți. Pe acest bazin se vor lupta ambii candidați. Până acum a fost mult mai ușor pentru tabăra anti-PSD, însă domnul Ciolacu are un cu totul alt profil față de domnul Ponta, de exemplu, nu creează acea emoție negativă și atunci este de văzut, după primul tur, cum și cine are mai mare șanse să mobilizeze acest electorat”, a afirmat Vladimir Ionaș.
SCORUL PARTIDELOR LA PARLAMENTARE, INFLUENȚAT DE CINE AJUNGE ÎN FINALA PREZIDENȚIALĂ
Analizând sondajele pe scorul partidelor, sociologul a remarcat faptul că și acestea conțin o doză de necunoscut, pentru că electroatul reacționează conjunctural.
„Se observă un trend ușor descendent al USR si de crește ușoară a unor partide mici, s-ar putea repeta scenariul de la locale, când USR a pierdut din voturi în favoarea unor candidați independenți. S-ar putea să asistăm și acum la acest fenomen, mai ale în situația în care candidatul USR nu ajunge în finală, voturile s-ar putea duce spre alte partide mimic. În rest, observăm că PSD domină, dar și aceste scoruri se pot reseta, pentru că parlamentarele se vor derula sub puternica impresia a primului tur de la prezidențialelor. Candidații care vor ajunge în finală vor ajuta foarte mult percepția și scorul partidelor lor. Dacă Ciucă nu ajunge în finală, PNL ar putea lua un scor mult mai mic, pentru că s-ar produce o demobilizare, o frustrare care i-ar putea face pe alegători să stea acasă”, a explicat Ionaș.
SIMION ȘI LASCONI, PREFERAȚI DE PUBLICUL TÂNĂR
„Din calcule noastre, George Simion și Elena Lasconi atrag cele mai multe voturi din rândul electoratului tânăr. Simion, de departe, este preferatul tinerilor, pentru că este singurul dintre candidați care a comunicat extrem de intens pe rețelele de socializare, adresându-se unor oameni care nu sunt extrem de interesați de viața politică, ci sunt în căutarea unor oameni care știu să le transmită niște mesaje care să le atragă atenția, iar George Simion a reușit acest lucru”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, în exclusivitate la „Raport de zi”.