Cod Rutier 2024. Cum funcționează sistemul de reclamare a șoferilor agresivi și unde trimitem înregistrările VIDEO

Cod Rutier 2024. Cum funcționează sistemul de reclamare a șoferilor agresivi și unde trimitem înregistrările VIDEO

Cu ajutorul acesteia, putem raporta comportamente agresive din trafic trimițând dovada video a incidentului. Doar persoanele înregistrate în platformă vor avea posibilitatea de a sesiza online abateri rutiere. Pentru acest lucru va trebui să vă deschideți un cont de utilizator. Deocamdată, doar faptele de comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice se pot reclama.

Ești obligat să echilibrezi roțile de câte ori le schimbi pe cele de vară cu anvelopele de iarnă?Ce trebuie să conțină sesizarea către MAI?

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, pentru ca reclamația să fie validă, vor trebui încărcate următoarele:

datele de identificare ale persoanei care face sesizarea;nume, prenume și codul numeric personal;numărul de telefon al reclamantului;adresa de corespondență;declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării video;data, ora, locul și orice elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională;semnătura persoanei care face sesizarea.Care sunt faptele care sunt încadrate drept comportament agresiv?

Dacă vrei să faci o reclamație, trebuie să știi că faptele care sunt considerate a fi comportament agresiv sunt următoarele:

 deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Astfel, orice abatere de acest gen care va fi raportată prin intermediul platformei, cu condiția ca informațiile să fie veridice, ar putea fi sancționată cu o amendă contravențională cuprinsă între 660 și 825 de lei, plus suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Ce anvelope sunt mai potrivite pentru oraș: All season sau de iarnă?

De asemenea, șoferii vor putea fi sancționați și cu ajutorul camerelor de supraveghere. Polițiști vor putea accesa datele de monitorizare a traficului de la administratorii drumurilor publice de interes județean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează și, dacă este cazul, în baza lor să aplice sancțiuni șoferilor care încalcă legea pe drumurile publice.

VIDEO

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *