umele „Tulumba” derivă de la cuvântul turcesc „tulumbacı,” care se traduce ca „cei care fac tuburi”. Forma sa a inspirat această denimire. După ce sunt prăjite sunt scufundate într-un sos dulce, de obicei, un sirop cu apă și zahăr. Acesta este absorbit de aluat care păstrează textura crocanta la exterior, dar la interior devine moale și zemos, potrivit hellotaste.ro.
Ingrediente
Pentru sirop:
1 l apă600 g zahăr1 lingură de suc de lămâie.
Pentru aluat:
500 ml apă30 g unt2 linguri de zahăr300 g făină3 ouă mari la temperatura camerei3 linguri de griș2 linguri de amidon de porumb1 l ulei vegetal pentru prăjit100 g fistic măcinat (opțional).Mod de preparare
Într-o cratiță, se amestecă apa și zahărul. Se pune la foc și se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă până când zahărul se dizolvă.
Se reduce focul și se lasă siropul să fiarbă ușor timp de 15 minute. Se adaugă sucul de lămâie și se mai fierbe încă 1 minut. Se oprește focul și se lasă siropul să se răcească.
Cum prepari aluatul desertului
Într-o cratiță mare, se pun apa, untul și zahărul. Se aprinde focul și se amestecă continuu până când untul se topește. Se amestecă făina folosind o lingură de lemn până se formează un aluat ușor. Când aluatul începe să se adune în jurul lingurii, se ia tigaia de pe foc.
Se pune ușor câte un ou în aluat și se amestecă energic cu o lingură de lemn. Se lucrează rapid, deoarece căldura de la aluat poate transforma rapid ouăle în omletă.
Apoi se adaugă grișul și amidonul de porumb, amestecând până se omogenizează. Se transferă aluatul într-un poș prevăzută cu vârf stea.
Se pune un strat generos de ulei într-o tigaie și se lasă să se încingă. Apoi se pun din poș linii de aluat de aproximativ 5 cm direct în ulei. Se întorc cu o lingură sau o strecurătoare, astfel încât să se rumenească uniform.
Cum decorezi rețeta de Tulumba Tatlısı
Când s-au rumenit uniform, se scot din ulei pe un prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Apoi se pun în siropul rece și se lasă să se înmoaie câteva minute, scurgându-le cu o lingură cu fantă și așezând-le pe un platou de servire. Se repetă procesul de prăjire și înmuiere în sirop până când se termină tot aluatul.
Se servesc cu siropul rămas, presărate cu fistic măcina.
Sfaturi pentru a face cele mai bune Tulumba Tatlısı
Este un desert care necesită destul de multă atenție la detalii, însă nu este greu de făcut nici de un bucătar începător. Nu trebuie să fii atentă doar la tehnica de lucru, ci și la ustensile. Trebuie să ai o tigaie adâncă în care să le prăjești și ți-ar fi de ajutor și un termometru pentru a verifica dacă uleiul a ajuns la temperatura de 170°C.
De asemenea, nu trebuie să te grăbești pentru că vei arde desertul. Lasă focul la o intensitate medie pe tot parcursul procesului de prăjire pentru ca tulumba să se prăjească uniform.
Tulumba tatlisi se păstrează la frigider până la 3 zile, în recipiente închise ermetic pentru a nu absorbi mirosurile din jur. În acest fel își va menține prospețimea, dar și textura crocantă. Se servește, de regulă, rece și este delicioasă atunci când este presărată cu nuci tocate.
Cel mai adesea se folosește fisticul, dar poți pune și nuci, migdale, alune sau ce ai la îndemână. De obicei, se servește la evenimente speciale, cum ar fi nunți sau petreceri de familie.