Duminică, bucureștenii votează la alegerile prezidențiale și referendum. Nicuşor Dan: „Vor fi trei buletine de vot”

Duminică, bucureștenii votează la alegerile prezidențiale și referendum. Nicuşor Dan: „Vor fi trei buletine de vot”

Pentru validarea acestei consultări, este necesară o prezenţă de 30% din numărul alegătorilor din Bucureşti, reprezentând 540.000 de persoane. Totodată, buletinele valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puţin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot (450.000).

Buletinele de vot au fost tipărite de Monitorul Oficial, iar în prezent sunt împărţite în saci, pentru a fi distribuite secţiilor de votare, a precizat primarul general, într-o conferinţă de presă, la Primăria Capitalei.

PMB a asigurat urnele de vot pentru patru dintre cele şase sectoare şi le va deconta pentru celelalte două. Aceste urne au fost deja livrate către Birourile electorale de sector şi urmează să fie transportate la secţii. Totodată, municipalitatea a asigurat tuşiere, hârtie şi alte materiale de acest tip. Consiliul General a aprobat suplimentarea cu 50% a indemnizaţiilor pentru toate persoanele implicate în procesul electoral.

Nicuşor Dan estimează la 10 – 11 milioane lei costurile desfăşurării acestui referendum, dintre care 8 milioane reprezintă suplimentarea de 50% a indemnizaţiei pentru personalul din secţii, iar 2 – 2,5 milioane lei sunt costurile cu partea logistică, inclusiv 1,2 milioane lei pentru buletinele de vot şi 150.000 de lei pentru urne.

Alegătorii vor primi trei buletine de vot pentru referendumul local şi nu vor putea alege doar unul sau doar două dintre acestea.

„Cine vrea să participe la referendum va lua toate cele trei buletine de vot, cu cele trei întrebări. Este interzisă fotografierea buletinelor de vot. La referendum există două căsuţe: una cu ‘Da’, una cu ‘Nu’. Pentru ca votul să fie valabil exprimat, trebuie aplicată ştampila fie pe ‘Da’, fie pe ‘Nu’. Eu sugerez pe ‘Da’. Vor exista patru urne: una pentru alegerile prezidenţiale şi câte trei pentru fiecare dintre aceste întrebări. În cazul în care alegătorul greşeşte şi pune buletinul în urna greşită, el va fi totuşi considerat valabil. Votul se încheie la ora 21,00, dar, dacă la ora 21,00 există coadă la secţia de votare, toţi oamenii care stau la coadă vor putea să voteze, dar nu mai târziu de ora 23,59”, a explicat primarul general.

Procesele verbale vor fi întocmite separat pentru fiecare dintre cele trei întrebări şi vor fi transmise la Birourile electorale ale sectoarelor. Rezultatele centralizate vor fi transmise la BEC care va anunţa dacă referendumul local este valid sau nu.

Edilul general a reamintit că alegătorii vor vota pentru referendum în aceleaşi secţii în care îşi vor exprima opţiunea şi pentru alegerile prezidenţiale, în acelaşi interval de timp, între orele 7,00 – 21,00, şi cu aceeaşi ştampilă. Vor putea vota doar cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.

„Inclusiv cei care şi-au făcut viză de flotant acum două zile sau acum trei zile sau azi pot să voteze la referendumul de duminică”, a menţionat Nicuşor Dan.

Alegătorii din Bucureşti vor vota la secţiile de vot la care sunt arondaţi. Vor face excepţie membrii Birourilor electorale şi toate persoanele care sunt implicate în procesul electoral. De asemenea, alegătorii cu mobilitate redusă vor putea vota la secţia cea mai apropiată, fiind trecuţi pe lista suplimentară. Va exista o singură urnă specială în care vor fi colectate toate cele patru buletine de vot, iar aceasta va putea fi folosită de către alegătorii care nu se pot deplasa, cei care au o activitate care impune prezenţa continuă la locul de muncă, persoanele internate sau cele arestate la domiciliu.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *