Începând cu sfârșitul anilor 2000, Federația Rusă a fost angajată în dezvoltarea rachetei Bulava, iar o parte din elementele acesteia ar putea fi incluse în așa-numita „nouă” rachetă Oreșnik.
Sursele citate afirmă că epava recuperată de la locul impactului, prezentată de președintele rus Vladimir Putin ca o inovație de vârf în industria de apărare a Rusiei, ar conține, de fapt, o componentă provenită din racheta Bulava. Unul dintre fragmente conține două serii de numere și litere, legate de identificarea pieselor în timpul procesului de producție. Mark Krutov, jurnalist la Radio Liberty, a reușit să descopere numerele de serie pe una dintre componente, ceea ce l-a condus la un contract guvernamental din 2013.
Acest contract prevedea elaborarea documentației tehnice necesare pentru fabricarea pieselor destinate sistemului ZK-30, o altă denumire pentru racheta balistică intercontinentală R-30 Bulava.
Marcajul „IRTSU” de la TsNIIAG, principalul institut rus de cercetare în domeniul automatizării și hidraulicii, precum și înregistrările uzinei din Votkinsk, care produce rachetele Topol-M și Yars, sugerează o tehnologie comună între aceste sisteme.
Kremlinul s-a sucit: „Nu suntem nebuni” să începem un război nuclear
Experții menționează că munca asupra rachetei Bulava a început în anii ’90. Primul test a fost realizat în 2005, iar în 2007 a demarat producția de serie.
Potrivit lui Krutov, utilizarea unor componente din racheta Bulava în racheta Oreshnik indică faptul că Rusia „nu dispune de cele mai recente inovații și tehnologii”.
Serviciul de presă al Agenției Federale de Apărare (AFU) a raportat că, în data de 21 noiembrie, Kremlinul a folosit exclusiv trei tipuri de rachete pentru atacurile asupra Ucrainei: Kinzhal, Kh-101 și ICBM-uri.
În același timp, președintele Putin a afirmat vineri că cea mai recentă rachetă balistică denumită „Oreșnik” a fost folosită împotriva unei uzine din Dnipro. El a adăugat că nu există nicio capacitate de apărare aeriană în lume capabilă să o intercepteze.
Cu toate acestea, presa ucraineană susține că racheta utilizată a fost, de fapt, una „Rubezh”, al cărei dezvoltare în Rusia a fost suspendată în 2018. Cu o zi înainte, Pentagonul a menționat că racheta cunoscută sub numele de „Oreșnik” este, de fapt, bazată pe ICBM-ul „Rubezh”.
În plus, Casa Albă a declarat că a avertizat Ucraina în legătură cu o posibilă lansare a unei rachete cu rază intermediară din teritoriu rusesc.