Tensiuni pe axa Beijing-Washington. Care sunt cele patru linii roșii ale Chinei pentru Statele Unite

Tensiuni pe axa Beijing-Washington. Care sunt cele patru linii roșii ale Chinei pentru Statele Unite

În cadrul întâlnirii, Xi a identificat patru teme sensibile – Taiwan, drepturile omului, calea proprie a Chinei și dreptul țării sale de a se dezvolta – teme ce definesc „gardurile de protecție” esențiale în relațiile sino-americane. „Aceste linii roșii sunt fundamentale pentru menținerea unui dialog stabil între cele două puteri”, a declarat Xi, un mesaj care, potrivit analiștilor, reprezintă o încercare a Chinei de a-și impune pozițiile în fața Administrației Trump 2.0.

Deși Beijingul a mai vorbit despre aceste „linii roșii” în trecut, exprimarea lor la nivel prezidențial adaugă o greutate deosebită declarațiilor. „Este pentru prima dată când aceste teme sunt ridicate într-un astfel de cadru, ceea ce denotă o intenție clară de a stabili un cadru de referință pentru viitor”, a comentat Igor Khrestin, directorul Institutului George W. Bush.

Un punct de tensiune major îl constituie Taiwanul, o chestiune esențială pentru China, care revendică insula ca fiind parte integrantă a teritoriului său. Xi a menționat pentru prima dată numele președintelui taiwanez Lai Ching-te, un lider catalogat de Beijing drept separatist. „Dacă SUA vor să mențină pacea în Strâmtoarea Taiwan, este esențial ca Washingtonul să înțeleagă natura reală a președintelui taiwanez și să se abțină de la orice formă de sprijin pentru independența Taiwanului”, a spus Xi.

Este evident că, pentru China, Taiwanul rămâne o „linie roșie” crucială. Iar comportamentul lui Trump față de acest subiect va influența considerabil viitoarele relații dintre cele două superputeri.

Mai mult, observațiile lui Xi despre schimbările de abordare ale SUA în politica externă au ridicat unele sprâncene. „Dacă partea americană va vorbi într-un fel și va acționa în altul, acest lucru va afecta încrederea dintre noi”, a avertizat liderul chinez, un mesaj dur, dar clar, care a fost descris de analiști drept „surprinzător de sincer”.

În acest context, relațiile dintre SUA și China, deja tensionate pe fondul războiului din Ucraina și al altor conflicte globale, sunt pe cale să devină și mai complicate. Trump 2.0 nu pare să fi schimbat calculul pe termen lung al Chinei, iar perspectiva unei escaladări în relațiile bilaterale devine tot mai plauzibilă, mai ales având în vedere „liniile roșii” ferme impuse de Beijing.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *