Secretarul de stat al SUA: „România, ținta unui atac major de influențare a alegerilor din partea Rusiei”

Secretarul de stat al SUA: „România, ținta unui atac major de influențare a alegerilor din partea Rusiei”

”În acest an, OSCE a participat la observarea a mai mult de zece alegeri – inclusiv recentele alegeri din Statele Unite – oferind evaluări care rămân standardul de aur pentru scrutinuri libere și corecte. În Moldova, OSCE a afirmat că scrutinul a fost bine administrat, în ciuda interferențelor rusești, iar acum autoritățile române au dezvăluit un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale, contrar standardelor OSCE. Între timp, în Georgia, observatorii au publicat rapoarte îngrijorătoare privind intimidarea alegătorilor și eforturile partidului de guvernământ de a înclina terenul de joc în favoarea sa”, a declarat Antony J. Blinken la summitul OSCE.

Departamentul de Stat al SUA a transmis, joi dimineață, un comunicat prin purtătorul de cuvânt Matthew Miller, prin care își arată ”îngrijorarea” față de informațiile din documentele Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), declasificate miercuri de președintele Klaus Iohannis.

DOSAR PENAL pentru INFRACȚIUNI ELECTORALE – cine sunt finanțatorii lui Călin Georgescu? Parhetul General a sesizat DIICOT

Serviciile de informații românești vorbesc în raportul CSAT de atacuri cibernetice și implicarea Rusiei în influențarea primului tur prezidențial din 24 noiembrie, atunci când a ajuns în turul doi, de pe primul loc, candidatul pro-rus cu discurs legionar Călin Georgescu, un candidat-surpriză propulsat printr-o strategie TikTok și complet necunoscut pentru cel puțin jumătate din societate.Departamentul de stat își exprimă îngrijorarea privind această influență a Rusiei și transmit că datele menționate în raport ar trebui să fie ”investigate pe deplin” pentru a garanta integritatea celui de-al doilea scrutin prezidențial, din 8 decembrie.

Alegeri prezidențiale 2024. Reacția Ambasadei SUA după desecretizarea actelor din CSAT

Departamentul de Stat transmite și că orice astfel de schimbare ar afecta relațiile româno-americane și cooperarea în domeniul securității, iar o eventuală restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue investițiile în România.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *