Grăsimea abdominală: periculoasă sau doar inestetică? (P)

Grăsimea abdominală: periculoasă sau doar inestetică? (P)

De ce este periculoasă grăsimea abdominală?

Chiar dacă ai o greutate normală, conform indicelui de masă corporală (pe MedLife descoperi cum se calculează indicele de masă corporală), excesul de grăsime abdominală poate fi o bombă cu ceas pentru sănătatea ta. Această grăsime, numită și grăsime viscerală, înconjoară organele interne și poate perturba funcțiile lor normale, crescând semnificativ riscul de complicații grave pe termen lung.

Este considerată un factor de risc major pentru boli grave precum diabetul, infarctul, hipertensiunea arterială, diabetul, mai multe tipuri de cancer sau accidentul vascular cerebral (AVC). În plus, excesul de grăsime în zona abdominală este asociat cu un risc mai ridicat de deces subit, inclusiv la persoanele care nu au o vârstă înaintată.

De ce se acumulează grăsimea abdominală?

Există mai mulți factori care favorizează acumularea de grăsime în zona abdomenului și care, în același timp, fac atât de dificilă eliminarea ei.

Cel mai adesea, această grăsime apare ca rezultat al unui stil de viață nesănătos. Alimentația dezechilibrată este un factor contribuitor major. Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi și zaharuri, precum fast-food, produse de patiserie sau băuturi carbogazoase, poate duce la acumularea grăsimii în zona abdominală. Totodată, un stil de viață sedentar, fără exerciții fizice regulate, poate conduce la acest rezultat nedorit. Lipsa somnului este un factor care contribuie la acumularea grăsimii abdominale.

Dincolo de alimentația nesănătoasă și lipsa exercițiilor fizice, există și alți factori care duc la acumularea de grăsime abdominală, inclusiv consumul excesiv de alcool (afectează ficatul, ceea ce favorizează acumularea de grăsime pe abdomen mai mult decât în alte zone), stresul (nivelurile ridicate de cortizol pot stimula acumularea de grăsime abdominală) și dereglările hormonale (ex: scăderea nivelului de estrogen care apare la menopauză la femei, hipofuncția tiroidiană sau deficitul de testosteron la bărbați). În plus, unele persoane pot avea o predispoziție genetică pentru acumularea de grăsime în zona abdominală.

Identificarea cauzei exacte care a dus la acumularea de grăsime abdominală este necesară pentru a se putea stabili cea mai bună abordare pentru a o elimina. Adresează-te deci unui medic pentru a afla mai multe despre tipurile de grăsime abdominală și de ce este așa greu de dat jos!

Cum se poate preveni acumularea grăsimii abdominale?

Un stil de viață sănătos este cheia prevenirii acumulării grăsimii abdominale. Acesta include nu doar o dietă echilibrată, ci și un program de exerciții fizice regulate. O dietă bogată în  fructe, legume, cereale, semințe și grăsimi sănătoase, combinată cu reducerea consumului de alimente bogate în zahăr, amidon, carbohidrați și grăsimi nesănătoase, poate contribui substanțial la menținerea unei greutăți sănătoase.

Gestionează stresul prin tehnici de relaxare precum meditația sau yoga. Asigură-te că dormi suficient și mergi la controale medicale regulate pentru a depista orice problemă de sănătate care ar putea contribui la acumularea de grăsime abdominală.

Grăsimea abdominală nu este doar inestetică, ci și periculoasă, putând avea implicații severe asupra sănătății tale. Este important să adopți un stil de viață sănătos pentru a reduce grăsimea abdominală și a preveni complicațiile asociate. Adresează-te unui medic pentru a afla exact care sunt cauzele acumulării de grăsime abdominală în cazul tău și ce poți face pentru a scăpa de ea!

Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește vizita la medic. Pentru un diagnostic corect și tratament personalizat, programează-te la o consultație de specialitate!  

Surse: 

https://www.medlife.ro/articole-medicale/de-ce-nu-reusiti-sa-scapati-de-grasimea-de-pe-abdomen.html

https://www.medlife.ro/articole-medicale/indicele-de-masa-corporala-imc 

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *