Stare de urgenţă în domeniul energetic în Republica Moldova, timp de 2 luni. Gazprom ar putea sista livrările de la 1 ianuarie

Stare de urgenţă în domeniul energetic în Republica Moldova, timp de 2 luni. Gazprom ar putea sista livrările de la 1 ianuarie

În absența unei astfel de măsuri, sistarea livrărilor de gaze din Rusia ar putea duce la o criză umanitară în această regiune, precum şi la o destabilizare a sectorului electroenergetic, arată Radio România Actualități.

”În următoarele 60 de zile, executivul de la Chişinău, prin intermediul Comisiei pentru situaţii excepţionale, are posibilitatea să intervină pentru a evita situaţiile de risc şi a asigura securitate energetică – a declarat pentru Radio Chişinău purtătorul de cuvânt al guvernului, Daniel Vodă.

”Pentru următoarele 60 de zile, executivul, prin intermediul inclusiv al Comisiei pentru situaţii excepţionale, are posibilitatea, în cazul în care astfel de măsuri vor fi necesare, să intervină pe subiecte de importanţă majoră, astfel încât să nu fie admise situaţii de risc pentru cetăţeni şi să asigure siguranţa atât energetică, cât şi respectarea tuturor procedurilor şi acţiunilor esenţiale care necesită a fi gestionate, în contextul unei posibile sistări a furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Rusia şi Gazprom, implicit.”

Starea de urgenţă este un instrument necesar pentru ca guvernarea să acţioneze mai rapid în situaţii de criză, ocolind o serie de prevederi legislative – a explicat analistul politic Ion Tăbârţă.

”De la 1 ianuarie, în regiunea transnistreană pot să nu ajungă gaze naturale şi să apară situaţii imprevizibile. Actualele autorităţi ale Republicii Moldova vor avea nevoie de instrumente pentru a acţiona mult mai rapid, ocolind o serie de prevederi legislative. După 1 ianuarie, la noi pot să apară probleme legate de alimentare cu energie electrică, probleme cu livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană.”

Starea de urgenţă în domeniul energetic a fost declarată pe un termen de 60 de zile, în contextul în care Gazprom ar putea sista livrările de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie, ceea ce ar putea duce la o criză umanitară în această regiune, dar şi la o destabilizare a sectorului electroenergetic, alimentat de centrala din stânga Nistrului.”

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *