Gospodinele sunt în toiul pregătirilor pentru masa copioasă de Crăciun. Cele care aleg să gătească cozonacul de unele singure pot lua la cunoștință greșeala pe care o fac și obțin un preparat al cărui gust nu este tocmai plăcut.
Fie el cumpărat sau gătit în casă, trebuie să recunoaștem – cozonacul este o adevărată delicatesă. Gustul dulce și aromat nu poate fi înlocuit cu ușurință de alt produs de patiserie. Dacă și tu alegi să gătești cozonaci de Paște, mai jos venim în ajutorul tău cu câteva trucuri.
Greșeala pe care o fac majoritatea gospodinelor când fac cozonaci
Ne ducem deseori cu gândul în copilărie, în perioada în care bunica gătea cei mai pufoși și gustoși cozonaci. Mirosul îmbietor înobila casa și cu greu ne puteam abține să nu rupem din ei până nu erau răciți suficient.
Drojdie este nelipsită din lista ingredientelor pentru compoziția de cozonac. Ei bine, pe cât de utilă este, ne poate strica preparatul dacă nu este folosită într-un mod corespunzător. Mai concret, este important să știm că o cantitate prea mare poate strica gustul cozonacului. Experții în arta culinară ne învață cum să dozăm corect acest ingredient.
Primul pas de pe listă: ingredientele folosite trebuie să fie de cea mai bună calitate. De asemenea, cât mai naturale. Făina trebuie să fie ținută la temperatura camerei, iar pentru procesul de frământare se adaugă drojdie în următorul caz: dacă folosim 500 de grame de făină albă, la această cantitate se adaugă aproximativ 7 grame de drojdie uscată, sau 25 de grame de drojdie proaspătă.
Este foarte important să știm că o cantitate nepotrivită de drojdie nu face nimic altceva decât să dăuneze aluatului. Astfel, cozonacii nu se vor dospi așa cum trebuie și nici gustul nu va fi cel așteptat.