Cum se face prăjitura cu „foi odihnite”
Ingrediente pentru foi odihnite:1 cană de zahăr1 cană de nucă măcinată2 căni de făină2 ouă3 linguri de miere4 linguri de lapte1 linguriță de bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
Într-un bol, se amestecă toate ingredientele pentru aluat: zahărul, nuca măcinată, făina, ouăle, mierea, laptele și bicarbonatul de sodiu.
Se frământă aluatul până când toate ingredientele sunt bine încorporate.
Se lasă aluatul la rece timp de 12 ore sau peste noapte, pentru a se „odihni”.
După acest timp, se scoate aluatul din frigider și se împarte în 3 sau 4 bucăți (în funcție de dimensiunea tăvii).
Se întind foile subțiri și se coc la cuptor, la aproximativ 220 de grade Celsius, timp de 7 minute.
Ingrediente pentru cremă:
Frișcă de casă (smântână rece bătută cu zahăr, până obține o textură aerată)
Nucă măcinată, după gust
Esență de vanilie
Mod de preparare pentru cremă:
Se amestecă smântâna bătută cu zahărul și esența de vanilie, până obține o cremă aerată.
Se adaugă nuca măcinată, după gust.
Peste foile coapte se toarnă cremă și se lasă prăjitura să se odihnească până a doua zi, pentru ca foile să se înmoaie și să se infuzeze cu aromele cremos-sărate.
Această prăjitură este ideală pentru sărbători, fiind o rețetă veche, plină de tradiție și gust.