Controversele din jurul noului ministru de Externe. Legăturile lui Emil Hurezeanu cu apropiatul lui Iohannis: ce s-a aflat

Controversele din jurul noului ministru de Externe. Legăturile lui Emil Hurezeanu cu apropiatul lui Iohannis: ce s-a aflat

„Pentru România înseamnă foarte mult pentru ca era deficitul de integrare pe care il purtam ca pe o ipoteca, ca pe o datorie – dar nu a noastra, a celorlalti. Noi suportam efectele datoriei celorlalti atunci cand e vorba de integrarea deplina. Acum nu mai exista niciun fel de diferență intre noi si francezi, si germani. Există – am vazut un membru pe retelele sociale – care e diferenta dintre Londra si Vaslui. Vaslui este în Schengen, Londa nu”, spunea Hurezeanu.

Ascensiunea lui Hurezeanu în diplomație este legată de mandatul lui Klaus Iohannis. Actualul ministru a fost numit ambasador în Germania în 2015, după ce a obținut cetățenia română la câteva luni după ce Iohannis a ajuns la Palatul Cotroceni.

Hurezeanu declara în 2015 că a avut doar cetățenia germană și statut de rezident în România, fapt care nu îi permitea să obțină o funcție publică în statul roman.

„Actul de supunere a fost să accept imediat acest act de voință. O fac cu umilință, mai ales că a venit la sugestia mea, lipsit de modestie pentru că sunt într-adevăr unul dintre cei care au pus reperele inițiale pe acest teren, venind acum 15, 10 ani, când – vorba gizilor din muzeele ilegalistilor – putini am fost si, observ, multi am mai rămas”, afirma Hurezeanu.

În jurul numirii lui Emil Hurezeanu în funcția de ambasador al României la Berlin presa genera deja dezbateri publice pro sau contra. Hurezeanu era asociat într-o firma cu Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis în campania electorala.

Omul de afaceri Micahel Horst Schmidt deține firma care distribuie în România mașini marca BMW. El este cel care i-a închiriat in 2014 un apartament în cartierul Primăverii lui Klaus Iohannis, pentru a-l folosi în campania prezidențiala. Presa nota atunci că prețul de închiriere era de 500 de euro pe luna, unul extrem de scăzut pentru o astfel de proprietate, care are 240 metri pătrati.

Tot Schmidt a oferit un autoturism BMW primăriei Sibiului, pe vremea când primar era Iohannis. Actualul președinte a menționat explicit în campania electorala din 2014 ca are o relație apropiata cu omul de afaceri.

Iohannis declara în 2014 citez: Am o relație apropiata cu Schmidt, e un om de foarte buna calitate. E foarte adevărat ca firma lui a pus la dispoziția Sibiului un BMW pe care sa-l folosim cum dorim noi.

O altă achiziție făcută de apropiatul lui Iohannis a fost cea a mașinilor de lux din banii statului. Ministerul de Interne a achiziționat mai multe mașini marca BMW, după ce licitația a fost câștigată de firma de Michael Schmidt.

În mijlocul scandalului (ils carton 2), Iohannis declara citez:„Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca numele meu și poziția mea să fie trase într-o chestiune care poate fi verificată tehnic. Cred că este evident pentru toată lumea că eu nu am nicio treabă cu această achiziție, dar dacă există suspiciuni, atunci mă aștept la clarificări și cam foarte repede.”

Emil Hurezeanu este legat puternic de Germania – profesional și cultural. Încă din 1982, el a plecat la Munchen cu o Bursa Herder, iar din 1983 s-a stabilit definitiv acolo, unde a obținut azil politic.

S-a remarcat ca jurnalist la Radio Europa Libera, în redacția de la Munchen, unde a lucrat din 1983 pana în 1994. Ulterior, a revenit în România, unde a activat în presa din țară.

Pe 8 iunie 1998, Hurezeanu a acceptat postul de purtător de cuvânt al Preşedinției României, anunța șeful statului de atunci, Emil Constantinescu. „Pentru a ocupa acest post, Emil Hurezeanu a renunțat la cetățeniile lui străine, respectiv germană și franceză. Funcția sa va fi cea de Consilier de Stat” declara atunci Constantinescu.

O lună mai târziu, după anunțul președintelui de atunci, Hurezeanu s-a răzgândit și a declinat oferta. Zoe Petre, consiliera lui Emil Constantinescu din aceea perioadă, a afirmat că, în cadrul unei discuțiilor avute cu Hurezeanu, el a spus că nu poate lua o decizie înainte de 1 decembrie 1998, deoarece ”are obligaţii în Germania.”

În 2003 a acceptat sa-l consilieze pe premierul de atunci, Adrian Năstase, în calitate de consilier personal. În 1998 a primit titlul de Cetățean de Onoare al Sibiului. 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *