Crin Antonescu, candidatul comun al PSD, PNL și UDMR vrea să interzică votul din străinătate

Crin Antonescu, candidatul comun al PSD, PNL și UDMR vrea să interzică votul din străinătate

Ne gândim la un sistem în care, pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, condiționăm dreptul la vot de plata a cel puțin unui impozit în țară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat.” Este declarația șocantă făcută de Crin Antonescu în 2011 pentru publicația italiană Gazeta Românească. În acea perioadă, Antonescu era președintele PNL și copreședinte USL. Practic, el voia să condiționeze votul românilor care trăiesc în afara țării. Liderul liberal considera ca trebuie sa participi la administrarea statului pentru a participa la luarea unor decizii.

„În fond, ca cetățean, ești ‘coacționar’ al statului. Nu poți doar sa decizi asupra administrării lui, dar sa nu participi cu nimic,” a mai spus Antonescu în cadrul interviului. Mai mult, liderul liberal a mai spus că PNL se opune votului prin corespondenta, de „teama” ca acesta este doar un instrument de fraudare a alegerilor.Un an mai târziu, în 2012, a avut loc referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar Crin Antonescu a preluat interimar funcția de șef al statului, din poziția de șef al Senatului. Timp de 49 de zile a promulgat zeci de legi, a susținut conferințe, a eliberat din funcție magistrați, a făcut declarații anti-UE și a intrat în conflict cu procurorul general de atunci. Ulterior, referendumul a fost invalidat din cauză că nu a întrunit cvorumul necesar.

După eșecul referendumului, liderii USL își doreau să revizuiască listele electorale permanente: au propus chiar să se ia dreptul de vot al cetățenilor români din străinătate. Premierul de atunci Victor Ponta și încă președintele interimar, Crin Antonescu au cerut Curții Constituționale sa fie de acord cu scoaterea romanilor dinafara granițelor de pe listele de vot. Ar fi fost vorba de circa jumătate de milion de votanți si in consecință de scăderea cvorumului prin care Traian Băsescu putea fi demis mai ușor. In orice caz Legea privind alegerea președintelui României se refera explicit la toți cetățenii cu drept de vot, indiferent unde ar locui aceștia. Modelul liderilor USL era inspirat de state precum Grecia, Israel, Irlanda, Malta sau Turcia care nu acordă drept de vot cetățenilor care părăsesc țara.Și anul acesta Crin Antonescu minimiza importanța voturilor venite din diaspora.

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *